Pet Danica u novom ruhu najkasnije do aprila

Iz Opštine Herceg Novi saopštili da će u gradsko šetalište biti uloženo ukupno oko pet miliona eura

14742 pregleda 3 komentar(a)
Rekonstrukcija u fazama i po zonama: Šetalište Pet Danica, Foto: Opština Herceg Novi
Rekonstrukcija u fazama i po zonama: Šetalište Pet Danica, Foto: Opština Herceg Novi

Druga faza rekonstrukcije šetališta Pet Danica u Herceg Novom počela je krajem oktobra, a u lokalnoj upravi očekuju da će radovi ukupne vrijednosti 3,46 miliona eura biti završeni najkasnije krajem aprila naredne godine.

To je “Vijestima” zvanično rečeno iz Kabineta predsjednika Opštine Stevana Katića. Pojasnili su da se druga faza rekonstrukcije, koju radi firma “Briv construction”, odnosi na potez od hotela “Palmon bay” do “Galeba”, a da je rok za završetak radova četiri mjeseca, sa mogućnošću produženja radi kišnih dana, praznika i drugih okolnosti.

“Očekujemo da će najkasnije do kraja aprila biti završeni i ovi radovi, a Herceg Novi imati uređeno šetalište duž Igala”, stoji u odgovoru.

Naglasili su i da će osim popločavanja, biti zamijenjena kompletna vodovodna, hidrantna, kanalizaciona i atmosferska mreža, rekonstruisana rasvjeta i obogaćen biljni fond, čime će, kako su kazali, biti završen kapitalni projekat i sređeno kompletno šetalište.

Istakli su da je “Briv construction” tender kao najpovoljniji izvođač dobio početkom decembra prošle godine, nakon čega je 14. decembra potpisan ugovor sa tom firmom.

“Ukupna vrijednost radova u prvoj i drugoj fazi iznosi 3.469.811 eura sa uračunatim PDV-om. Sredstva su obezbijeđena kapitalnim budžetom države a po ugovoru koji je Opština potpisala u maju 2022. godine sa Upravom javnih radova (sadašnjom Upravom za kapitalne projekte)”, navodi se u odgovoru.

Iz Opštine su pojasnili da se radovi obavljaju u više faza i zona jer u tom dijelu grada postoji veći broj ugostiteljskih, uslužnih i drugih objekata, kojima se mora omogućiti rad i normalno funkcionisanje tokom rekonstrukcije. Trasa je, kako su kazali, podijeljena na četiri dijela, trenutno se radi u prvoj zoni ispod Omladinskog parka, a narednih dana počinju radovi od hotela “Palmon bay” do pumpne stanice “Inex”.

“Plan je da se ove dvije dionice završe do Nove godine a nakon praznika počinju radovi i na preostale dvije, od pumpne stanice “Inex” do Omladinskog parka i taj dio biće urađen u dvije etape”, stoji u odgovoru.

Osim toga, iz Kabineta su naglasili da je projektom planirano i popločavanje platoa oko zgrade Pošte u Igalu i uklanjanje privremenih objekata kao i sadnja drveća na pojedinim dionicama, kako bi se obogatio gradski biljni fond.

Prva faza ovog projekta završena je tokom ljeta kada je urađena rekonstrukcija šetališta od Titove vile do hotela “Palmon bay”.

Tokom ove i sljedeće godine u rekonstrukciju šetališta u Herceg Novom biće uloženo pet miliona eura, čime će kako očekuju iz Opštine, ono biti u potpunosti sređeno od Igala do Meljina.

Iz Kabineta naglašavaju da je među projektima koje finansiraju iz sopstvenog budžeta izgradnja lokalne putne mreže, kanalizacione infrastrukture i projekat rekonstrukcije Njegoševe ulice, od zgrade Opštine do nekadašnjeg hotela “Rudnik”. Istakli su da je za ovu rekonstrukciju opredijeljeno oko 1,2 miliona eura.

Među projektima koje rade sa Vladom, naveli su izgradnju nove autobuske stanice, vodovodnu i putnu infrastrukturu na poluostrvu Luštica, ali i da će, u saradnji sa Morskim dobrom, urediti šetalište od hotela “Plaža” do Meljina, čija je vrijednost oko 1,5 miliona eura.

Kako su kazali iz Kabineta, vizija im je da Herceg Novi infrastrukturno urede i povežu gradsko jezgro sa zaleđem grada, te da prihodi koje su ostvarili tokom 2023. ukazuju na sve veći investicioni potencijal.

Bonus video: