"ZA PRIPREMU I ŠTAMPU POTREBNO OKO GODINU ILI VIŠE"

Lekić: Niko nije ni očekivao niti je bilo planirano da u upotrebi ove školske godine budu novi udžbenici

„Većina predmetnih programa nije mijenjala sadržaj više od 30 odsto. Za neke predmete kombinovaće se postojeći udžbenici, a i takvih slučajeva neće biti puno. Svakako da je riječ o tehničkom pitanju, i navedeno nije vezano za obim gradiva koji će se učiti“, kazala je Lekić
55 pregleda 0 komentar(a)
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.08.2017. 13:59h

Crnogorski obrazovni sistem, nakon sprovedenih reformskih koraka, ulazi spremno u novu školsku godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Savjetnica za odnose sa javnošću u tom resoru, Milica Lekić, kazala je da će đaci ove godine najvećim dijelom učiti iz postojećih udžbenika, uz određena prilagođavanja i nekoliko novih naslova.

„Kako je za pripremu i štampu novih udžbenika potrebno oko godinu ili više, to je bilo i planirano da se ove školske godine nastavni proces odvija sa postojećim udžbenicima, uz prilagođavanja. Dakle, niko nije ni očekivao niti je bilo planirano da u upotrebi ove školske godine budu novi udžbenici“, kazala je Lekić.

Prema njenim riječima, novi naslovi su iz fizike sedmi, osmi i deveti razred, engleski jezik za sve razrede srednje škole, matematika za prvi i drugi razred gimnazije i biologija za drugi razred gimnazije.

„Ali oni takođe nijesu vezani za reformu, već su planirani od ranije“, pojasnila je Lekić.

Ona je naglasila da korišćenje postojećih udžbenika neće uticati na kvalitet nastave.

„Većina predmetnih programa nije mijenjala sadržaj više od 30 odsto. Za neke predmete kombinovaće se postojeći udžbenici, a i takvih slučajeva neće biti puno. Svakako da je riječ o tehničkom pitanju, i navedeno nije vezano za obim gradiva koji će se učiti“, kazala je Lekić.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo, u cilju pripreme za početak nove školske godine, organizovalo sastanke sa direktorima svih predškolskih, osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova, kako bi sa najodgovornijim ljudima za implementaciju reforme riješilo eventualne nedoumice.

Takođe, kako je navela, Zavod za školstvo će realizovati savjetovanja na temu Implementacija novog nastavnog plana i programa.

Savjetovanja će, kazala je Lekić, biti organizovana regionalno, od 22. do 25. avgusta, sa direktorima, pomoćnicima direktora, pedagozima, predstavnicima stručnih aktiva razredne nastave i svim nastavnicima koji predaju predmete koji su najviše izmijenjeni (biologija, geografija, informatika i hemija), ali su izmjene takvog obima da se mogu uspješno realizovati.

„Procjena je da je navedeno dovoljan preduslov da škole uspješno počnu novu školsku godinu“, naglasila je Lekić.

Kako je navela, dodatno će, ukoliko bude potrebno, Zavod za školstvo i sve ostale resorne institucije, kontinuirano davati podršku školama i stručnim aktivima.

„Obrazovni sistem Crne Gore ima preko deset hiljada zaposlenih, oko 250 škola, i stoga je nužno svako pitanje u vezi sa navedenim posmatrati integralno i sistemski, a sistem je spreman za novu školsku godinu“ poručila je Lekić.

Preporučujemo za Vas