Jokić: Vraćamo se svjetlu koje je Kotor nekad značio za evropsko i svjetsko pomorstvo

Kotor domaćin trodnevnog međunarodnog naučno-stručnog skupa o pomorstvu

4722 pregleda 111 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Agencija CG News
Foto: Agencija CG News

Treća po redu Međunarodna naučna konferencija iz oblasti pomorskih nauka "Kotor International Maritime Conference - KIMC 2023", svečano je otvorena u velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Organizator je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Opštinom Kotor, u okviru proslave 64. godišnjice od osnivanja ove visokoškolske ustanove i Dana opštine Kotor.

Konferencija je okupila nekoliko desetina univerzitetskih profesora, eksperata i predstavnika pomorske privrede odnosno pomorskih adminitracija iz više država svijeta, a teme kojima će se oni naredna tri dana baviti su iz domena navigacije, pomorskog strojarstva i inženjeringa, pomorske i tzv. "plave" ekonomije, energetske održivosti u pomorskom sektoru, primjene automatizacije, elektronike i informacionih tehnologija u pomorstvu, transporta i logistike, pomorskog zdravstva, obrazovanja i obuke, vještačke inteligencije u pomorstvu, primjene autonomnih plovila i robotike u pomorstvu, te pomorskog prava, nautičkog i kruzing turizma, jahtinga te razvoja ljudskih resusra, pomorskih strategijai politika u toj, za ukupnu svjetsku ekonomiju, presudno važnoj djelatnosti.

KIMC 2023 konferenciju zvanično je otvorio gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić koji je tom prilikom naglasio da je dva milenijuma istorije Kotora sa 20 različitih uprava, uvijek povezivala jedna nit - pomorstvo.

"Iz ovog grada su kretale promjene u pomorstvu, ne samo u našem regionu, već su pomorci iz Kotora uticali i na promjene u svjetskom pomorstvu. Zanimljivost je da je pomorstvo u dalekoj Argentini upravo svoje temelje postavilo zahvaljujući kapetanu iz Kotora, da je ruska flota utemeljena u Perastu, da je crnomorska trgovina organizovana od strane našeg Oravčanina, da je Trst značajno napredovao zahvaljujući Bokeljima. Danas kada Crna Gora ima najviše pomoraca po glavi stanovnika na cijeloj planeti i kada pored brojnih mornara, oficira, kapetana, inspektora, brodograditelja i profesora, na svim morima, okeanima i kontinentima, nažalost, naša pomorska privreda ne bilježi najsjajnije dane. Ovakve konferencije i skupovi ljudi koji se bave ovom granom prirode, daju nadu da ćemo u narednom periodu barem odškrinuti vrata svjetlu koje smo nekad bacali", kazao je Jokić.

KT konferencija
foto: Agencija CG News

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović je nagalsio da će to ministarstvo u narednom periodu "biti posebno posvećeno razvoju sektora pomorstva, postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, te vraćanju ugleda Crnoj Gori kao tradicionalno pomorskoj zemlji.”

"Uvjeravam vas da će u mojoj agendi prioriteta sektor pomorstva biti u samom vrhu, te da ću nastojati, zajedno sa vama, da radim na svemu što nam može pomoći u osnaživanju i unapređenju stanja u sektoru pomorstva u Crnoj Gori", istakao je Radulović.

On je ukazao na značaj same KIMC konferencije, kao i na činjenicu da su se njeni organizatori potrudili da već treći put Crna Gora bude domaćin događaja, koji okuplja eminentne stručnjake iz različitih oblasti pomorstva, te pruša priliku da oni razmijene znanje i iskustva, izazove sa kojima su suočeni, "viziju koja može pokrenuti sve nas zajedno kako bi doprinijeli razvoju pomorstva koje će se zasnivati na principima održivosti".

KT konferencija
foto: Agencija CG News

Dekanica Pomorskog fakulteta u Kotoru Tatjana Dlabač istakla je da je ta visokoškolska ustanova, KIMC konferencijom željela da predstavi Kotor, Univerzitet i Crnu Goru u najljepšem svjetlu. Prisutne su pozdravili rektor Univerzoteta Crne Gore Vladimir Božović te presjedavajući konferencije KIMC 2023, Špiro Ivošević.

"Statistika ove godine govori da imamo veći broj radova i autora, a da tematske oblasti koje su prethodnih godina bile dominantne kao brodomašinstvo i nautika su i dalje prisutne, kao i one koje se odnose na strateško opredjeljenje Evropske unije, a to su digitalizacija, dekarbonizacija, automatizacija, plava ekonomija kao i robotika i vještačka inteligencija", naveo je Ivošević.

O istorijatu Bokeljske mornarice i vezi između istorije i aktuelnih postulata pomorstva govorio je kapetan duge plovibe, Igor Petrović. Putem video poziva učesnicima konferencije obratio se izvršni direktor Sekretarijata Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta (International Association of Maritime Universities – IAMU) Takeshi Nakazawa.

Kapetan duge plovidbe Vladimir Šparović, govorio je o apliciranju Crne Gore i Kotora za domaćina jedne od etapa The Ocean Race Europe 2025 - jedne od najizazovnijih of-šor jedriličarskih regata u svijetu.

KIMC 2023 će nastaviti sa prošogodišnjom inovacijom pa će osim glavnog sadržaja namijenjenog ekspertima, konferencija i ove godine imati studentsku sekciju namijenjenu studentima pomorskih i srodnih fakulteta iz evropskih zemalja. U sklopu ove sekcije će studenti Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu u srijedu 29. novembra na Pomorskm fakultetu u Kotoru prezentirati svoj projekat osmišljavanja, konstrukcije i izgradnje autonomnog katamarana na solarni pogon "Sava ECO", namijenjenog za sakupljanje otpada na morima, jezerima i rijekama a čiji će rad biti prikazan demonstrationom plovidbom ovog katamarana u akvatorijumu Dobrote.

Bonus video: