"Unaprijediti položaj strukovnih organizacija u zdravstvu"

Ministar zdravlja održao niz sastanaka

4102 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Sa sastanka ministra zdravlja sa predstavnicima farmaceutske komore, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka ministra zdravlja sa predstavnicima farmaceutske komore, Foto: Ministarstvo zdravlja

Strukovna tijela u zdravstvu, organizovana u komore, poput farmaceutske, kao i komore stomatologa i fizioterapeuta, uz punu podršku Ministarstva zdravlja, nastaviće da unapređuju položaj profesije i uslova za obavljanje zdravstvene djelatnosti kojoj pripadaju.

To je saopšteno je nakon sastanka ministra zdravlja Vojislava Šimuna sa predstavnicima tih strukovnih regulatornih tijela.

Kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, Šimun je delegaciji Komore fizioterapeuta, koju je predvodio vršilac družnosti predsjednika Dragan Guberinić, kazao da je cilj sastanka uspostavljanje bolje i konstruktivnije saradnje Ministarstva, kako sa tom, tako i sa ostalim strukovnim organizacijama.

Predstavnici fizioterapeuta su Šimunu predočili brojne izazove sa kojima se susrijeću u radu, u prvom redu, kako su naveli neadekvatno i diskriminatosrko vrednovanje koeficijenata definisanih Granskim kolektivnim ugovorom za njihovu djelatnost, koji je, kako su naglasili potrebno ispraviti u najkraćem roku.

Komora fizioterapeuta poslije sastanka sa ministrom zdravlja
Komora fizioterapeuta poslije sastanka sa ministrom zdravljafoto: Ministarstvo zdravlja

“S obzirom na opterećenost fizioterapeuta u Kliničkom centru Crne Gore, koji pružaju usluge i ambulantnim pacijentima i bolesnicima na odjeljenjima, prema njihovom mišljenju neophodno je ojačati tu medicinsku granu, kako prostorno, tako i kadrovski na primarnom nivou zdravstvene zaštite”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, razvijanjem održivog modela servisa fizikalne terapije na primarnom niovu zdravstvene zaštite doprinijeće se podizanju kvaliteta života građana, kojima je potreba taj vid liječenja i prevenciji komplikacija koje mogu nastati kao posljedica bolesti.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da je o manjkavostima u dijelu kofecijentskog obračuna zarada bilo riječi i tokom susreta Šimuna sa predstavnicima Komore farmaceuta, na čelu sa Milankom Žugić.

Navodi se da su predstavnice farmaceutske komore ukazale na položaj farmaceuta u zdravstvenom sistemu.

“Zajednički zaključak je da on u budućnosti mora biti više vrednovan i profilisan prema akademskim referencama struke”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, sa Šimunom su razgovarali i predstavnici Stomatološke komore, čiji je predsjednik , Vladimir Jovetić sa saradnicama, govorio o planovima i aktivnostima koje sprovodi ta strukovna organizacija.

Sa sastanka predstavnika stomatološke komore sa ministrom zdravlja
Sa sastanka predstavnika stomatološke komore sa ministrom zdravljafoto: Ministarstvo zdravlja

Poseban akcenat stavljen je na definisanje seta preventivnih usluga iz oblasti stomatologija, koji bi, kako je kazao, morao da tretira i zakonski okvir sa posebnim osvrtom na djecu i ranjive kategorije društva.

Šimun je upoznao predstavnike Komore sa trenutnim aktivnostima i statusom projekta vraćanja stomatologije u škole, ali i naglasio da je potrebno vrijeme za potpunu realizaciju tog projekta kako bi bio zaokružen na kvalitetan način.

On pozvao je predstavnike komora da kroz konkretne prijedloge doprinesu kako bi se definisale konkretne zdravstvene politike u narednom periodu, donijeli kvalitetni zakonski i drugi strateški dokumenti i unaprijedili uslovi rada i status zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

“Na sastanku Šimuna i predstavnika komora bilo je riječi i o stručnom usavršavaju kroz program kontinuirane medicinske edukacije, koji će se u narednom periodu dodatno unaprijediti, kako bi znanje i vještine zdravstvenih radnika pratile savremene medicinske trendove i primjenjivale se u našim zdravstvenim ustanovama”, zaključuje se u saopšetnju.

Bonus video: