Advokat Vesne Bratić: Prije tužbe morao biti sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti i utvrđena visina štete

"Tužba protiv Vesne Bratić rezultat je raznih vrsta pritisaka koji su vršeni na instituciju Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, a Zaštitnik je, podnošenjem ovakve radnje, zanemario važna materijalna prava", kazao je Rmuš

32511 pregleda 56 reakcija 56 komentar(a)
Bratić, Foto: Luka Zeković
Bratić, Foto: Luka Zeković

Prije podnošenja tužbe države za naknadu štete protiv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić morao je biti sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti, ali i utvrđena visina štete.

To je danas, tokom pripremnog ročišta, pred sudijom podgoričkog Osnovnog suda kazao zastupnik Vesne Bratić, advokat Aleksandar Rmuš.

Država, kako je saošteno tokom ročišta, Bratić tereti za naknadu štete zbog izgubljenih sporova pred crnogorskim sudovima, po tužbama koje su podnešene nakon što je 2021. razriješila više od 140 direktora crnogorskih vaspitno-obrazovnih ustanova.

Glavna rasprava zakazana je za narednu godinu.

"Tužba protiv Vesne Bratić rezultat je raznih vrsta pritisaka koji su vršeni na instituciju Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, a Zaštitnik je, podnošenjem ovakve radnje, zanemario važna materijalna prava", kazao je Rmuš "Vijestima" nakon ročišta.

Bratić je, tokom 2021. godine, smijenila više od 140 direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, uz obrazloženje da su povrijedili radne obaveze, jer nijesu formirali školske odbore.

Većina direktora koji su odlučili da tuže državu zbog smjene za vrijeme mandata Bratić, dobili su spor na osnovnim sudovima.

Bonus video: