Nova oprema i vozilo za nikšićku bolnicu i Dom zdravlja

Ključeve od automobila direktorici Doma zdravlja predale su učenice OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića jer su, kako je kazao Šturanović, željeli da pošalju poruku da svijet počiva na mladim generacijama i da će one biti nosioci svih kvalitetnih promjena u društvu

5748 pregleda 3 komentar(a)
Donirano vozilo, Foto: Svetlana Mandić
Donirano vozilo, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući NVO „Fors Montenegro“ nikšićka Opšta bolnica i Dom zdravlja dobili su novu opremu i vozilo u vrijednosti više od 72 hiljade eura, bez PDV, koji su nabavljeni u okviru prekograničnog projekta „Important - Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori“ koji realizuje pomenuta NVO u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar.

„Oprema koja je dodijeljena Opštoj Bolnici uključuje ultrazvučni aparat, ginekološku stolicu, dva EKG aparata, CTG aparat, računare i monitore za radiološku ordinaciju, stetoskope i aparate za mjerenje krvnog pritiska, a njena ukupna vrijednost iznosi 36.524 eura, bez PDV-a. Domu zdravlja je uručeno novo vozilo marke Duster, kao i CTG aparat, a prethodno su u okviru projekta za ovu ustanovu nabavljeni portabilni ultrazvučni aparat i ginekološka stolica, kao i medicinski instrumenti. Ukupna vrijednost opreme, instrumenata i vozila za Dom zdravlja iznosi 35.553 eura bez PDV-a.“, kzao je na konfereciji za novinare izvršni direktor „Fors Montenegra“, Veselin Šturanović.

Zahvaljujući doniranoj opremi, prema riječima direktorice Bolnice, dr Dušanke Milatović Perović, građanima će dobiti bržu i kvalitetniju uslugu. Kako je istakla, nikad nije dovoljno nove opreme jer, da bi usluge bile kvalitetne, potrebno je ići u korak sa vremenom, a pojedina oprema koju imaju je još iz 2006.godine. Direktorica Doma zdravlja, dr Vera Bulatović, istakla je da su zahvaljujući donaciji „Fors Montenegra“ obnovili opremu koja je bila dotrajala ili vn upotrebe. Dobili su, kako je kazala, inovativne, najsavremenije aparate, a zahvaljujući terenskom vozilu, njihove usluge biće dostupnije stanovništvu iz ruralnih pregleda, kao i građanima Plužina i Šavnika, čije zdravstvene stanice su u okviru nikšićkog Doma zdravlja.

Ključeve od automobila direktorici Doma zdravlja predale su učenice OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića jer su, kako je kazao Šturanović, željeli da pošalju poruku da svijet počiva na mladim generacijama i da će one biti nosioci svih kvalitetnih promjena u društvu.

„Cilj projekta je unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva“, kazao je Šturanović.

Pored zdravstvenih ustanova iz Nikšića, u aktivnost nabavke opreme kroz ovaj projekat su bili uključeni i Dom zdravlja i Opšta bolnica u Pljevljima, kao i Dom zdravlja u Beranama, tako da ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi više od 125.000 eura, bez PDV-a.

Glavne projektne aktivnosti, tokom dvogodišnjeg projekta, čija realizacija je počela 1. decembra 2021, uključivale su organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke i grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja...

Projekat se u Crnoj Gori, sprovodio u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku, a u Srbiji, u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu.

Projekat „Important“ je finansirala Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansiralo Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Ukupna vrijednost projekta je više od 352 hiljade eura, od čega je EU finansirala skoro 250 hiljada. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi nešto preko 227 hiljada eura, a doprinos EU je 144 hiljade.

Bonus video: