Dukaj: Zajedno izgraditi sigurniji sajber prostor

Dukaj je istakao da u korak s digitalizacijom mora ići i sajber bezbjednost

4104 pregleda 0 komentar(a)
Dukaj na konferenciji ”Digitalna budućnost Zapadnog Balkana”, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dukaj na konferenciji ”Digitalna budućnost Zapadnog Balkana”, Foto: Ministarstvo javne uprave

Sajber prijetnje ne poznaju granice i zato odgovor mora biti koordinisan i sveobuhvatan, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je, na konferenciji “Sajber sigurnost: ”Digitalna budućnost Zapadnog Balkana” koju je organizovala Ambasada Mađarske u Crnoj Gori, kazao da se Balkan, ali i ostali, nalaze na svojevrsnoj prekretnici u razvoju sajber bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Dukaj je ocijenio da je unapređenje regionalne i međunarodne saradnje iz te oblasti od ključnog značaja.

“Sajber prijetnje ne poznaju granice. Naš odgovor mora biti koordinisan i sveobuhvatan. Zajedno možemo izgraditi sigurniji sajber prostor za sve naše građane”, poručio je Dukaj.

On je kazao da su digitalna transformacija i digitalna uprave po mjeri građana, zasnovana na bezbjednoj infrastrukturi i ključnim sistemima za bržu i lakšu upotrebu elektronskih usluga je jedan od najvažnih prioriteta MJU.

Dukaj je istakao da u korak s digitalizacijom mora ići i sajber bezbjednost.

“Jer je prošlogodišnji napad na Vladinu informacionu infrastrukturu otkrio slabosti i rizike čijem otklanjanju smo bili posvećeni”, dodao je Dukaj.

On je rekao da je uspostavljen Vladin CIRT tim, koji je zadužen da u režimu 24 sata dnevno nadgleda mrežu državnih organa.

“Pristupili smo i izradi novog zakona o informacionoj bezbjednosti u koji je sadržana NIS2 direktiva Evropske unije, kako bi već sada uskladili zakonodavstvo sa standardima Unije, koji je upućen Evropskoj komisiji na mišljenje”, naveo je Dukaj.

Prema njegovim riječima, usvajanjem tog Zakona biće obezbijeđeni uslovi za adekvatno sprovođenje mjera informacione bezbjednosti u pravcu zaštite kritične informacione infrastrukture.

Dukaj je kazao da država nije izolovana od dešavanja na regionalnom i međunarodnom planu.

“I shodno tome, da bismo osnažili sajber tehničke i kadrovske kapacitete i razmjenu znanja i iskustava, a istovremeno ojačali saradnju na Zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa Francuskom i Slovenijom pokrenuli smo uspostavljanje Regionalnog centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana u Crnoj Gori”, ukazao je Dukaj.

Bonus video: