Nikšićki gimnazijalci imali najbolju ideju

Tokom prethodnih sedam dana, 25 srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja bili su u prilici da uz podršku renomiranih eksperata/trenera, kroz interaktivni program obuke, razviju i unaprijede svoje ideje i rješenja

4375 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa "Innovation Minds", Foto: IPC TEHNOPOLIS
Ekipa "Innovation Minds", Foto: IPC TEHNOPOLIS

U Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis organizovan je Demo dana gdje je pet timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja prezentovalo ideje koje su razvijali tokom sedmodnevnog Startup kampa.

Pobjednik je ekipa "Innovation Minds" iz Nikšića, koju su činili učenici Gimnazije "Stojan Cerović" i koja je, prema ocjeni žirija, imala najbolju ideju koja je podržana sa 500 eura.

Takmičilo se pet ekipa srednjškolaca, četiri iz Nikšića, iz sve četiri srednje škole, i jedna iz Pljevalja, iz Srednje stručne škole.

Nikšićki gimnazijalci su radili na kreiranju Monteride aplikacije za transport koja omogućava praćenje javnog prevoza u realnom vremenu.

"Veoma smo zahvalni na prilici da učestvujemo na Startup kampu jer će nam ovo iskustvo veoma koristiti u daljem razvoju ideje", kazala je Ksenija Mijušković iz pobjedničkog tima.

Učenici JU Prve srednje stručne škole iz Nikšića okupljeni u timu "Mašinac", ponudili su SLT softversko rješenje koje konvertuje govor u znakovni jezik i obratno, kako bi omogućili lakše integrisanje gluvonijemih osoba u društvo.

Učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole i njihov tim „Event Masters“ predstavili su web platformu Event Ease u okviru koje se nalazi sve što je potrebno za organizovanje različitih događaja, dok su učenici nikšićke Srednje stručne škole, okupljeni u timu Techbyte, prezentovali ideju formiranja marketing agencije koja nudi mogućnost saradnje putem samo jednog klika, bez čekanja i ugovaranja sastanaka, te na taj način štedi vrijeme i sredstva.

Jedina ekipa iz Pljevalja, čiji tim su nazvali "Smart Start Group", predstavila se idejom modernizacije sela podsticanjem upotrebe pametnih tehnologija - smart home sistema i korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Tokom prethodnih sedam dana, 25 srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja bili su u prilici da uz podršku renomiranih eksperata/trenera, kroz interaktivni program obuke, razviju i unaprijede svoje ideje i rješenja.

Bonus video: