Branko vikendom dolazi u Budvu da bi plivao

Gradski bazen omogućio besplatnu rekreaciju za osobe sa invaliditetom, Baranin prezadovoljan uslugom

13525 pregleda 8 komentar(a)
Ugrađen i lift za OSI: Pepđonović na bazenu, Foto: Vuk Lajović
Ugrađen i lift za OSI: Pepđonović na bazenu, Foto: Vuk Lajović

Nasmijan, pun duha i vedar, spreman na šalu, ali zato i veliki borac, tako oni koji ga poznaju opisuju Baranina Branka Pepđonovića koji je nakon saobraćajne nesreće prije 15 godina ostao u invalidskim kolicima.

On svakoga vikenda, već punih 30 dana iz Bara dolazi na gradski zatvoreni bazen u Budvi, u pratnji dugogodišnjeg prijatelja Miška, kako bi plivao, što izuzetno pomaže njegovom zdravstvenom stanju.

Pepđonović radi na prijavnici u bolnici u Starom Brau i prvi je svakog jutra koji dođe na posao. Život mu se promijenio kada je sa 33 godine, prije deceniju i po doživio nesreću, od kada je u kolicima.

Ali to nije uticalo da sa istom voljom i pozitivnim duhom ne nastavi život. Ko pomisli da mu je teško životu, treba samo pet minuta da provede sa Brankom i uvidi svu ljepotu života. On je čovjek koji se nikada nije požalio ni na šta.

Izuzetno je aktivan, vozi automobil, ljeti voli adrenalinske sportove, zato mu sada tokom zimskog perioda plivanje na gradskom bazenu u Budvi zdravstveno pomaže.

On je i veliki hunamitarac, pa iako o tome ne voli da priča, svake godine odnosi poklone djeci u Domu u Bijeloj, zato je i omiljen u svom rodnom Baru.

Još prije deceniju gradski bazen u Budvi “Dragan Trifunović”, prvi je u Crnoj Gori koji je dobio specijalni lift za osobe sa invaliditetom, čiju je nabavku iniciralo budvansko “Udruženje paraplegičara”. Upravo je ta NVO još 2007. osnovala plivački klub osoba sa invaliditetom, da bi 2009. i pokrenula inicijativu za nabavku lifta. Kako je tada saopšteno, projekat je koštao 5.800 eura, a sredstva su obezbijeđena dijelom od donacija, dok je dio dobijen od Opštine Budva.

“Imao sam velike bolove u nogama, od kada evo mjesec plivam na bazenu, mnogo bolje se osjećam. Zahvaljujući specijalnom liftu koji je direktorica bazena montirala, jer koliko sma upoznat on je ranije nabavljen, ali se nije koristio, sada osobe sa invaliditetom mogu da koriste i ovaj vid rekreacije koji je vrlo ljekovit. Ne znam kako da zahvalim upravi Sportsko-rekreativnog centra Budva, koja gazduje zatvorenim bazenom, a koja je omogućila da besplatno koristim bazen. Takvu mogućnost imaju sve osobe sa invaliditetom, ali javnost vjerovatno nije upoznata za human postupak te budvanske ustanove. Nažalost, u Baru nemamo bazen. Svi ljudi koji imaju problem kao ja treba da znaju da samo u Budvi na ovom bazenu postoji specijalni lift kojim je omogućeno osobama sa invaliditetom da uđu u bazen. Nije mi teško da sjednem u automobil i svake subote i nedjelje, pošto radim preko sedmice, dođem do Budve. Društvo mi pravi moj prijatelj Miško”, kazao je Pepđonović.

Da dođe do bazena svojim automobilom, Branku je izašla u susret i hotelska grupa “Budvanska rivijera”, odnosno njena poslovna jedinica turističko naselje “Slovenska plaža” u okviru čijeg kompleksa sa nalazi gradski bazen.

Branko je i ovoga vikenda bio na bazenu, gdje ga je zatekla ekipa “Vijesti”.

“Moram pohvaliti sve ljude koji su učestvovali u ovome. Inicijativu da ja i ostala OSI populacija dobije mogućnost da koristi bazen u Budvi pokrenula je predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore Milijana Ćirković. Veliku zahvalnost dugujem direktorici gradskog bazena Ivani Liješević što je prihvatila inicijativu i pokrenula postavljanje lifta i pravljenje platforme koja olakšava pristup bazenu. Takođe, zahvaljujem se i Mirku Pribiloviću iz TN ‘Slovenska plaža’ što mi je omogućio nesmetan dolazak auomobilom do bazena, što mi je naročito značajno kada je kiša i nevrijeme. Da ne zaboravim i gospođu Dragicu Kapisodu koja radi na gradskom bazenu i izuzetnim momcima kojima nije ništa teško Bošku Radanoviću, Ivanu Raduloviću, Filipu Zenoviću, Kvisku (Milan Vukčević), Gojku Bajkoviću. Svi oni sa osmijehom me dočekuju i tu su da pomognu”, ispričao je Branko Pepđonović.

Bonus video: