Projekat toplifikacije Pljevalja trebalo bi da bude završen do početka sezone grijanja 2025. godine

Nakon završetka projekta toplifikacije Pljevalja, koja ne može biti gotova bez rekonstrukcije Teremoelektrane, bila bi eliminisana kotlarnica u Skerlićevoj ulici koja je jedan od najvećih zagađivača vazduha u Pljevljima

6521 pregleda 55 reakcija 2 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Projekat toplifikacije Pljevalja trebalo bi da bude završen do početka sezone grijanja u oktobru 2025. godine, kada će potrošači iz užeg centra grada biti priključeni na novi toplovod.

To su “Vijestima” saopštili iz Elektroprivrede Crne Gore, uz ocjenu da se uveliko radi na realizaciji tog projekta.

Napominju da je projekat toplifikacije grada direktno vezan za projekat rekonstrukcije Termoelektrane, i dok se on ne završi ne može doći do njegove realizacije.

U EPCG tvrde da su nakon nedavne izjave premijera Milojka Spajića da se toplifikacija odlaže za godinu, pojedini mediji “selektivno interpretirali status ovog projekta”, zbog čega se moglo zaključiti da do sada ništa nije rađeno po tom pitanju.

Tvrde da su počeli radovi na startnoj kotlarnici, koja je pomoćna kotlarnica za toplifikaciju, te da će samo za radove u krugu Termoelektrane, za potrebe toplifikacije Pljevalja koštati oko pet miliona eura.

Elektroprivreda je u obavezi da izgradi i primarni cjevovod od Termoelektrane do kompanije “Vektra Jakić”, za šta će biti utrošeno oko dva i po miliona eura. Ovi radovi će biti gotovi do 2024.

Od “Vektre Jakić” do grada postavljanje toplovoda finansiraće Direkcija za kapitalne projekte Vlade Crne Gore.

“Kompletna investicija je finansijski zatvorena i planiramo da početkom sezone grijanja 2025. projekat bude završen”, kazali su “Vijestima” iz EPCG uz podsjećanje da su nedavno na sastanku u Pljevljima dobili podršku od premijera i resornih ministara “u vezi sa važnošću investicionog ciklusa kada je u pitanju najznačajniji energetski objekat u Crnoj Gori, TE Pljevlja”.

Nakon završetka projekta toplifikacije, bila bi eliminisana kotlarnica u Skerlićevoj ulici koja je jedan od najvećih zagađivača vazduha u Pljevljima.

Projekat ekološke rekonstrukcije TE, projekat toplifikacije Pljevalja i projekat modernizacije TE su direktno povezani i u tehničkom i u dinamičkom smislu.

“Nemoguće je posmatrati ove projekte nezavisno, stoga, imajući u vidu da se radi o složenim inženjerskim objektima. Izgradnja toplotno-izmjenjivačke i pumpne stanice za toplifikaciju već je počela, građevinski radovi u većem dijelu su završeni, a u toku je ugradnja elektro-mašinske opreme, dok su radovi na startnoj kotlarnici, koja je pomoćna kotlarnica za toplifikaciju, upravo počeli. Ovi radovi su vrijednosti od nekoliko miliona eura. Dinamički radovi će biti gotovi do 2024. godine, kako je više puta i navođeno u medijima o statusu radova. Sve je, tehnički, ipak, u vezi sa ostalim projektima koji se odnose na ovaj dio (adaptacija kotla, dimnjaka…). Očigledno je da se radi o 7-8 velikih pojedinačnih projekata koji su svi vrlo specifični i dinamički povezani. Početak rada cjelokupnog sistema uslovljen je uspješnom realizacijom svih”, tvrde u EPCG.

Ističu i da je završeno idejno rješenje cjelokupnog primarnog toplovoda a da je glavni projekat I faze - dionice 1, u dužini od 2,3 kilometra na reviziji.

“Završetkom idejnog rješenja stvoreni su uslovi za isporuku cijevi primarnog toplovoda. Radovi su počeli i stvaraju se uslovi za pripremne radove na prvom dijelu koji se nalazi u krugu TE Pljevlja. Radovi na montaži-ugradnji se očekuju u prvom kvartalu 2024. godine. Zatim slijedi tender za izbor izvođača za preostali dio primarnog toplovoda sa svim priključcima do kolektivnih kotlarnica u centru grada snage do 10 megavata. Vrlo je teško ovako složene projekte komentarisati u smislu postojeće projektne dokumentacije, prostorno-planske dokumenatacije i rokova za ostale projekte, stoga će EPCG sa partnerima na ovom projektu, Opštinom Pljevlja i Upravom za kapitalne projekte Crne Gore organizovati vrlo brzo prezentaciju novog projekta”.

Ističu da projekat modernizacije TE Pljevlja podrazumijeva modernizaciju turbine i stvaranje uslova za regulisano oduzimanje pare za toplifikaciju do 44 megavata i dalji razvoj zavisno od potreba grada.

To je projekat od najveće važnosti i njegova dinamika, zajedno sa ekološkom rekonstrukcijom TE Pljevlja, direktno utiče na početak rada daljinskog grijanja Pljevalja.

“Smatramo da će tek nakon tri mjeseca i početka rada na primarnom toplovodu svim građanima biti jasno da nema odugovlačenja, odlaganja, niti odustajanja od ovog projekta koji je proglašen projektom od javnog interesa i od najveće je važnosti za građane u smislu poboljšanja stanja kvaliteta vazduha, kao i stanja životne sredine u Pljevljima. Ne treba zaboraviti ni dodatni aspekt koji se upravo usaglašava na relaciji EPCG - Opština Pljevlja - Vlada Crne Gore, a to je cjelokupna finansijska podrška toplifikaciji Pljevalja u kombinaciji sa projektom energetske efikasnosti (fasade, bravarija, toplotne pumpe) i, najvažnije, najpovoljnija cijena toplotne energije za sve građane Pljevalja”, navode u EPCG.

Bonus video: