U Bijelom Polju strahuju od novih poplava - Korać: U kuću se više nikada neću vratiti

Nova kiša dodatno poplavila kuću i radnje u bivšem Auto-moto društvu, a voda je otekla tek prekjuče. Šteta je totalna, iz Opštine tvrde da se niko ne javlja na tender, a mještani da optužuju nadležne za nebrigu

28489 pregleda 38 reakcija 9 komentar(a)
Poplavljena kuća Koraća u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Poplavljena kuća Koraća u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Poplave koje su u dva navrata zadesile bjelopoljsku opštinu najviše štete napravile su građanima koji žive oko Pavića potoka u blizini Auto moto društva u Bijelom Polju.

Usljed začepljenja propusta Pavića potoka u blizini dionice magistralnog puta Bijelo Polje - Ribarevine štetu su pretrpjeli zakupci lokala u nekadašenjem Auto-moto društvu, restoran “Mali raj”, vulkanizerska radnja braće Đukić i objekat “Veritasa”. Za kratko vrijeme 22. novembra, porodična kuća Predraga Koraća, kao i džip, autolimarska radnja sa mašinama i alatom našli su se pod vodom. Iz kuće je evakuisana Nada Korać, koja je bila na spratu kuće.

U međuvremenu, nova kiša je dodatno poplavila kuću i radnje, a voda je otekla tek prekjuče.

“Šteta je potpuna. Sve što sam imao je uništeno, u kuću se nikada više neću vratiti, jer nemam kud. Voda se nakupila za kratko vrijeme i tu više povratka nema”, kazao je Predrag Korać.

Magistralni put Bijelo Polje - Mojkovac pod vodom
Magistralni put Bijelo Polje - Mojkovac pod vodomfoto: Jadranka Ćetković

Građani tog dijela naselja i dalje ne mogu da izađu od blata ispred svojih kuća, a strahuju od novih nepogoda. Za vrijeme poplava na tom dijelu širio se nesnosan smrad, u šta se uvjerila i ekipa “Vijesti” ali na šta je ukazala i Jovanka Nedović, koja živi iznad Koraća.

“Veliki broj kanalizacija se uliva u potok i to je, pored otpada, veliki problem. Voda mi je do sada nosila tri vrta u jeku berbe, zbog čega smo morali da naspemo oko četiri ara zemlje, jer ju je voda ponijela. Ovog puta poplava je zahvatila samo dio vrta, ali veliki problem je što su nam, od ranijih poplava, u potok pali potporni zidovi, koje smo izgradili. Zbog toga smo se, bez uspjeha, obraćali svim nadležnim službama, koje su ostale nijeme na naše muke”, kazala je Nedović.

Ugroženi građani ističu da su godinama upozoravali na problem Pavića potoka, čija je voda nabujala od kiša i ovoga puta napravila mehaničko začepljenje nailaskom većih predmeta potut drveća, dok sitni otpad napravi kiln i sve začepi. Posljednji put, zahtjevi za čišćenje potoka slati su u avgustu, kada je obilna kiša donijela nevolje i kada su se pojavila i klizišta na tom području, ali kao i prethodne, kako tvrde mještani, Opština je i te potpuno ignorisala.

Sekretar opštinskog tima za zaštitu i spasavanje Marko Maslovarić je kazao da su ekipe svih opštinskih službi i dalje na terenu i da je začepljenje kod Auto-moto društva djelimično sanirano, dodajući da im je iz Direktorata za vanredne situacija upućena velika crpna pumpa, koja će riješiti problem nakupljene vode.

Poplavljene radnje u Auto-moto društvu
Poplavljene radnje u Auto-moto društvufoto: Jadranka Ćetković

Sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić je kazao da je u toku četvrti tender za rješavanje problema Pavića potoka, vrijedan 84.000 i da se nada da će kroz desetak dana biti odabran izvođač. Podsjetio je da su ranija tri tendera propala, jer nije bilo zainteresovanih.

Mještani, međutim, kažu da tenderi podrazumijevaju rekonstrukciju, ali da Opština nije uradila ono što je u njenoj nadležnosti, a to je redovno održavanje, uprkos apelima građana.

Iz Opštine su najavili da će nastojati da se oslobodi tok da voda može da otiče, a onda na proljeće raditi na projektu da se trajno riješi problem vodotoka.

“Što se tiče poplava 22. i 23. novembra, tačnije u noći između 21. i 22. novembra, pored dvorišta škole ‘Marko Miljanov’, glavna začepljenja su bila na Jadranskoj magistrali, najviše u rejonu Rakonja. U pitanju su tri kritične tačke. Kada su u pitanju sanacione mjere od prvog dana je aktiviran plan zaštite od poplava i sve tačke su sanirane, osim ove kod bivšeg Auto-moto društva, koji je juče saniran djelimično, pa je to i dalje najkritičnija tačka, s tim što je magistralni put koji je danima poplavljen očišćen, a povukla se i voda iz kanala auto-servisa “Đurović”. Radovi na odčepljavanju su i dalje u toku, a veliki problem je što nadire velika količina vode. Ovih dana su vodu crpile dvije pumpe, Službe zaštite i spasavanja i Vodovoda “Bistrica’”, kazao je Maslovarić, dodajući da se nada da će do kraja dana bar privremeno biti riješen problem koji pravi Pavića potok.

Maslovarić je naglasio da uzrok poplava ljudski faktor, odnosno velika količina otpada koji se proteklih dana vadi iz propusta.

Izlivanje Pavića potoka prijetilo je da ugrozi kuće ispod magistralnog i željezničkog puta, u Malom Polju, gdje su na udaru bile kuće Rabrenovića, Obradovića, Čabarkapa i drugih.

Bonus video: