"Pooštravanje sankcija nije rješenje, pružiti podršku porodicama djece sa neprilagođenim ponašanjem"

Poruke sa konferencije “Borba protiv nasilja nad djecom - mapiranje postojećeg stanja u Crnoj Gori”

8928 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Damira Kalač
Foto: Damira Kalač

Pooštravanje sankcija u odnosu na djecu koja su počinioci krivičnih djela nije rješenje. Umjesto toga, treba pružiti podršku porodici djece sa neprilagođenim ponašanjem, kako bi se neke stvari prevenirale i kako ne bismo ni došli do toga da govorimo o krivičnoj odgovornosti djece.

To je, pored ostalog, poručila Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji” danas na konferenciji “Borba protiv nasilja nad djecom - mapiranje postojećeg stanja u Crnoj Gori”, na kojoj su prezentovane i aktivnosti planirane kroz istoimeni projekat.

“Kad se nasilje desi, mi pričamo o kaznama. Treba da se fokusiramo na period prije toga”, kazala je ona.

Projekat čija je realizacija planirana kroz 16 mjeseci, Udruženje “Roditelji” realizuje u partnerstvu sa Dječijim domom “Mladost” u Bijeloj.

Direktorica Marela Savić kazala je da je nasilje sveprisutno, ali da Crna Gora nije izuzetak u odnosu na savremeni svijet. Rekla je i da se o nasilju razgovora dosta, ali da rješenja nema.

“Upitan je i pristup problemu, za početak da priznamo da problem postoji. Sljedeći korak je da se zapitamo kakav je to naš pristup i da li je adekvatan“, rekla je ona.

Kako je dodala, oblici nasilja su sve brutalniji, posebno vršnjačkog, u porodici, koje indukuje dalje oblike nasilja.

„Dom u Bijeloj je na izvoru informacija kad je u pitanju nasilje. Više od 90 odsto naše djece dolazi iz porodica u kojima su bili izloženi najgrubljim oblicima zlostavljanja, zanemarivanja i zloupotrebe... Porodica je po definiciji najsigurnije mjesto, ali za naše korisnike, porodica je sve, samo nije to“, kazala je Savić.

pres nasilje nad djecom
foto: Damira Kalač

Prema njenim riječima, ne može se govoriti o tome da zakonska regulativa nije dobra, ali da je pitanje šta se ima na terenu i koliko sve to pomaže da se problem riješi.

„Nisam na fonu razmišljanja da treba u prvi plan staviti kaznenu politiku, djeca su samo djeca, atmosfera u kojoj žive je ona koju smo mi odrasli kreirali, moramo krenuti od nas i da se svi zapitamo kakvu atmosferu u društvu kreiramo za našu djecu, kakav je naš diskusrs, da li u njemu postoji nasilje, prije svega verbalno“, rekla je Savić.

Prema njenim riječima, treba uzeti u obzir i kontekst u kojem odrastaju današnja djeca, da je digitalni svijet njihova realnost.

„Naši roditelji su imali drugačije mehanizme, kontekst vremena je bio drugačiji, zato su ti mehanizmi, šta god mi o njima mislili, bili uspješni, sa svim svojim manama. Sad imamo posla sa generacijama koje odrastaju okruženi digitalnim tehnologijama, to je trenutak u civilizaciji, dio smo tog svijeta i naša su djeca dio te generacije, a mi moramo naći način da im priđemo i prilagodimo komunikaciju njihovom razumijevanju svijeta“, rekla je Savić.

Neophodno je, kako je dodala, kreirati ambijent u kojem će nasilje biti prevenirano.

„Ako dođemo do toga da razmišljamo o sankcijama, gotovo da priznajemo poraz“, poručila je direktorica Dječijeg doma „Mladost“.

Poraz, prema riječima Kristine Mihailović nije opcija i ne smije se dozvoliti.

„Ako prihvatimo poraz, onda nismo dovoljno uradili da djeca imaju drugačije ponašanje, kad se nasilje desi, nikako da shvatimo da je suština problema i rješenja u nama“, rekla je ona.

Amela Kovačević iz Udruženja „Roditelji“ rekla je da je opšti cilj projekta unaprijediti dobrobit crnogorske zajednice, kroz uvođenje nove socijalne usluge, posebno usmjerene na porodicu djece sa neprilagođenim ponašanjem, porodice djece koja su doživjela nasilje, kako bi postale sposobnije da utiču i mijenjaju ponašanje.

„Konkretno, želimo da unaprijedimo sistem podrške porodicama djece sa neprilagođenim ponašanjem, kako bi se podstakle promjene ponašanja navika u ponašanju... Da kreiramo porodični servis podrške u svim opštinama u Crnoj Gori, ali i da kreiramo licencirani program obuke socijalnih radnika, u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite“, rekla je ona.

Kako je dodala, u planu je i osnivanje centra za podršku i pomoć porodici i djeci, biće organizovana i tri roditeljska programa za roditelje djece sa neprilagođenim ponašanjem, kao i one koje bi mogli uticati na smanjenje nasilja nad djecom u Crnoj Gori, u Podgorici, Nikšiću, Tivtu i Bijelom Polju.

Biće intenziviran i rad SOS roditeljske linije i SOS dječije linije, a u planu je i kreiranje i licenciranje obuku za stručne radnike u oblasti obrazovanja, za kvalitetan rad i komunikaciju nastavnik, roditelj, dijete.

Bonus video: