Bolnici i Domu zdravlja u Pljevljima uručena vrijedna oprema

Ukupna vrijednost podrške za dvije zdravstvene institucije iznosi više od 50.000 eura bez PDV-a

2579 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Pljevljima danas je uručena vrijedna oprema, koja je nabavljena u okviru prekograničnog projekta „Important -Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji”, koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar.

Ukupna vrijednost ove podrške za dvije zdravstvene institucije iz Pljevalja, iznosi preko 50.000 eura bez PDV-a.

Oprema koja je dodijeljena Opštoj bolnici u Pljevljima uključuje ultrazvučni aparat, radio hirurški nož, EKG vrijednosti 31.222 eura bez PDV-a.

Oprema za Dom zdravlja uključuje portabilni ultrazvučni aparat, kolposkop i medicinske instrumente u vrijednosti od 19.452 eura bez PDV-a.

Zahvaljujući se na vrijednoj donaciji direktor Opšte bolnice Saša Grbović kazao je da je ultrazvučni aparat opredjeljen za odjeljenje ginekologije.

„Mi smo zahvalni FORS-u što nas je pozvao da učestvujemo u ovom projektu, a nadam se da mi sa naše strane nismo iznevjerili njihova očekivanja i da smo uspjeli da ispunimo naš dio obaveza“, rekao je Grbović.

donacija pljevlja
foto: Goran Malidžan

Direktorica Doma zdravlja Brankica Stanković kazala je da je i ta zdravstvena ustanova dobila vrijednu opremu, koja će im pomoći u daljem radu.

„Dobili smo portabilni ultrazvuk, koji smo planirali za Žabljak. Dobili smo vaginalni spekulum, kliješta za biopsiju a prije par dana nam je stigao i kolkoskop“, rekla je Stanković.

Pored zdravstvenih institucija iz Pljevalja, u aktivnost nabavke opreme kroz ovaj projekat su uključeni su i Dom zdravlja i Opšta bolnica u Nikšiću, kao i Dom zdravlja u Beranama, tako da ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi preko 125.000 eura, bez PDV-a.

Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra, kazao je da je cilj projekta Important unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

„Projekat, koji se uskoro završava, finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja i slično“, kazao je Šturanović

Istakao je da se ovaj dvogodišnji projekat, čija je realizacija počela 1. decembra 2021, sprovodio u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji.

Bonus video: