Zamislite da vas liječi ljekar koji ima svo medicinsko znanje ikada, uvijek je dostupan i vrlo jeftin

Crnogorski stručnjaci za vještačku inteligenciju razgovarali za Forbes Crna Gora o proboju u toj oblasti

28218 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zamislite da vas liječi ljekar koji ima svo medicinsko znanje koje je ikada postojalo, na milijarde sati kliničkog iskustva, dostupan je uvijek i bez izuzetka i njegove su usluge vrlo jeftine.

Sada primijenite to na praktično svaku oblast i to je budućnost koju obećava Opšta vještačka inteligencija ili AGI, jedna od glavnih tema u svijetu posljednjih mjeseci nakon što je uslijedio veliki proboj u razvoju vještačke inteligencije, piše Forbes Crna Gora.

O tome kada bi AGI mogao da postane stvarnost i koje su potencijalne implikacije, kako pozitivne, tako i negativne, razgovarali smo sa stručnjacima na ovu temu iz Crne Gore koji su okupljeni u MAIA (Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju).

“Procjena OECD je da će do 2030. godine oko 800 miliona poslova biti zamijenjeno. To znači da će na neki način biti automatizovani i unaprijeđeni a isto tako će i veliki broj novih poslova nastati. Međutim, sama brojka od nekoliko stotina miliona govori koliko se dramatično brzo mijenja svijet usljed napretka vještačke inteligencije”, priča za Forbes Crna Gora inženjer mašinskog učenja i osnivač MAIA Nikola Bulatović.

Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku >>>>>>

Bonus video: