Prečišćivači vazduha ugrađeni u Višem i Osnovnom sudu u Bijelom Polju

"Glavni cilj nam je da prečišćavanje vazduha od najvećih izvora polutanata svedemo u za to prihvatljive ekološke evropske i međunarodne standarde", kazao je Armin Sijarić, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj

3838 pregleda 2 komentar(a)
Prečišćivači vazduha, Foto: Jadranka Ćetković
Prečišćivači vazduha, Foto: Jadranka Ćetković

Opština Bijelo Polje saopštila je da je realizovala projekat nabavke i ugradnje ekološki prihvatljivih prečišćivača za vazduh koji su prije nekoliko dana instalirani na postrojenju za toplifikaciju u prostorijama Višeg i Osnovnog suda u Bijelom Polju.

Nabavka i ugradnja ciklona i prateće opreme u kotlarnici koju koriste Sud i Opština Bijelo Polje dio je projekta koje Opština Bijelo Polje preko resornog Sekretarijata sprovodi u okviru unapređenja i zaštite kvaliteta vazduha u Bijelom Polju.

"Glavni cilj nam je da prečišćavanje vazduha od najvećih izvora polutanata svedemo u za to prihvatljive ekološke evropske i međunarodne standarde", kazao je Armin Sijarić, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, dodajući da je u ovoj godini budžetom predviđena ugradnja filtera za objekte javnih institucija Osnovni i Viši sud, zgradu tužilaštva - dva kotla na čvrsto gorivo svaki snage po 300 KW, ukupno 600 kW, gdje će biti ugrađeni filteri – cikloni prečišćivača po evropskim standardima.

Cikloni sa ventilatorom i kotlovskom regulacijom predviđeni su za ugradnju na kotlove za čvrsto gorivo pripremljene za njihov prihvat.

"Namijenjeni su za usisavanje izduvnih gasova te izdvajanje čvrstih čestica. Radom kotla (ventilatora) te zaštitnom pumpom i pumpom grijanja upravlja kotlovska regulacija te ugradnjom ciklona, ventilatora i kotlovske regulacije smanjuje se potrebna visina dimnjaka za razliku od slučaja kada je kotao spojen direktno na dimnjak. Izrađeni su iz visokokvalitetnih materijala te zaštićeni temeljnom bojom, bimetalnom zaštitom od pregrijavanja", istakao je predstavnik izvođača Božo Zejak, diplomirani mašinski inženjer i dodao da ovaj vid javne nabavke nije lako sprovesti obziron da se svu svi potrebni elementi naručuju iz Češke.

"Moram napomenuti da smo stigli da nabavimo svih potrebnih osam segmenata ovog uređaja jer je velika potražnja za istim u zemljama EU i da iste ugradimo na početku grijne sezone u Bijelom Polju. Ciklon C je namijenjen filtriranju čvrstih čestica iz dimnih gasova, sadrži potpuno autonoman automatski sistem kontrole, posudu za pražnjenje i sl. i ovom instalacijom ćemo osigurati smanjenje emisije PM 2.5 i PM 10 čestica u vazduhu za prihvatljiv nivo po preporuci SZO (Svjetska zdravstvena organizacija). Korisnicima je održana kratka obuka, dodijeljeno korisnično uputstvo", istakao je Zejak.

Ukupna cijena ugovorenih radova, bez uračunatog poreza, iznosila je 32.490 eura.

Iz Opštine Bijelo Polje su rekli da će se osim ovih aktivnosti, u maju 2024. godine u saradnji sa ambasadom Njemačke realizovati projekat energetske efikasnosti - investicija zamjene kotlova i bravarije u Osnovnoj školi (OŠ) "Risto Ratković", te da je planirana zamjena kotla na biomasu, što će kako su poručili značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta vazduha u Bijelom Polju.

Bonus video: