Odović: Staviti veto na izgradnju u velikom dijelu prostora, ograničiti gradnju na primorju, ali i sjeveru

Predsjednica CIN-CG Milka Tadić Mijović ocijenila je da se mora prekinuti sa trodecenijskom praksom uništavanja prostora

8438 pregleda 11 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: CIN-CG
Sa okruglog stola, Foto: CIN-CG

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović ocijenio je da treba staviti veto na izgradnju u velikom dijelu prostora, ograničiti gradnju na primorju, ali i sjeveru i više uvažavati mišljenja struke, odnosno Agencije za zaštite životne sredine.

Odović je to kazao na okruglom stolu "Prostorno planiranje i evropske integracije: Kako do održivog plana", koji organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Predsjednica CIN-CG Milka Tadić Mijović ocijenila je da se mora prekinuti sa trodecenijskom praksom uništavanja prostora.

"Sva naša istraživanja su pokazala da je sve u planiranom haosu koji je nekome odgovarao.Prostorno planiranje pretvorilo se u praonicu novca kriminalnim krugovima, a uništeni su najljepši prostori u zemlji od Budve do Durmitora... Ni Vlade nakon DPS nisu uradile dovoljno da zaštite prostor i prirodu. Mijenjaju se vlasti, ali se devastacija nastavlja", smatra Tadić Mijović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić istakao je da je Prostorni plan Crne Gore najvažniji dokument nakon Ustava i da bi ga tako trebalo posmatrati ako smo ekološka država.

"Moramo prekinuti sa fantonskim javnim raspravama, učiti na greškama, da više ne bi iz jednog UNESCO područja u drugo prelazili preko miniranih terena i gradili u zaštićenim područjima", naglasio je Gazdić.

Izvršna direktorka Expeditio architects Biljana Gligorić poručila je da od 2002. godine traju upozorenja da je status Kotora ugrožen. Ocijenila je da su upravo donosioci odluka ti koji zaista utiču na naš prostor i da postoje pogrešne politike i vizije razvoja.

Arhitektica i izvršna direktorica ulcinjske NVO MSJA Zenepa Lika takođe je ocijenila da se Ustav zloupotrebljava i uništavaju prostori koji su javno dobro.

Na okruglom stolu, Sonja Dragović i Jelena Rabrenović iz grupe arhitekata KANA (Ko ako ne arhitekt) predstavile su publikaciju o devastaciji Kolašina, navodeći da je uništavanje tog grada krenulo od 2008, a doživjelo ekspanziju programom ekonomskog državljanstva.

"Od 12 infrastrukturnih projekata, sedam je u Kolašinu, a infrastruktura to ne može da podrži", ocijenile su iz KANA-e.

Okrugli sto je organizovao CIN-CG u sklopu projekta " Ima li plana? Prostorno (ne)planiranje, urbanizam i infrastrukturni projekti u Crnoj Gori".

Bonus video: