Đeka prisustvovao Danu nacionalne zastave Albanaca u Njujorku

Finalna manifestacija u Siti Holu u Njujorku održana je 28. novembra, gdje je Đeka prisustvovao svečanosti i dodjeli priznanja vjerskih poglavara albanskog porijekla, za doprinos za međuvjersko razumijevanje

4392 pregleda 10 komentar(a)
Đeka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Đeka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministar ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Fatmir Đeka, na poziv Gradskog vijeća grada Njujorka, prisustvovao je obilježavanju Dana nacionalne zastave Albanaca, koja se održava tradicionalno svake godine 28. novembra.

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava je saopšteno je Đeka svoju agendu započeo 24. novembra u Stejten Ajlend u Njujorku gdje je u Hilton Gardenu prisustvovao prvoj manifestaciji koju su zajedno organizovali organizacije društva iz Crne Gore, odnosno Ulcinja, Krajine i Ana Malit, gdje je prisustvovalo više od 500 gostiju porijeklom iz Crne Gore.

Fatmir Đeka, Njujork
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Đeka se tom prilikom susreo sa predstavnicima udruženja albanskih iseljenika iz Crne Gore, Albertom Salajem, Džemalom Lanicom i Sami Kanaćijem.

"Takođe, 26. novembra ministar Đeka je bio gost druge manifestacije koju je organizovao Naser Nika, gdje je prisustvovao predsjednik grada Stejten Ajlend Vito Fosel. Tokom svog obraćanja ministar je istakao važnost čuvanja kulturne baštine naroda koji dijele zajednički prostor i predstavlja jedan od osnovnih segmenata očuvanja ukupnog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori. Albanski manjinski narod u Crnoj Gori doprinosi suživotu Crne Gore svojim bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem, a dijaspora koja je u velikom broju zastupljena u Sjedinjenim Američkim Državama čuva vezu sa Crnom Gorom, učvršćuje je i ostavlja zalog za buduće generacije", piše u saopštenju.

Fatmir Đeka, Njujork
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Iz Minitstarstva ljudskih i manjinskih prava su dodali da saradnja sa iseljenicima nije samo želja Crne Gore da se bavi istom, već i obaveza na osnovu relevantnih zakonskih rješenja da štiti prava svojih građana/ki u inostranstvu, razvija i unapređuje odnose svojih iseljenika sa maticom, te da pruža pomoć iseljeništvu u cilju očuvanja i jačanja njegovog državnog identiteta, kao i posebnih nacionalnih, kulturnih i jezičkih identiteta.

"Takođe, 27. novembra ministar je održao sastanak sa predstavnicom Senata države Njujork za okrug 23, Džesikom Skarselom Spanton sa kojom je razgovarao o izazovima sa kojima se Crna Gora suočava u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda i tom prilikom ministru je uručeno priznanje kao zahvalnost za doprinos zajednici, te očuvanje i poštovanje prava manjiniskih naroda u Crnoj Gori, kao i održavanje bliskih veza sa dijasporom", piše u saopštenju.

Đeku je 27. novembra ugostio Dejvid Kar ispred Gradskog vijeća, 50 okruga opštine Stejten Ajlend, sa kojim je razgovarao o unapređenju ljudskih i manjinskih prava.

Fatmir Đeka, Njujork
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

"Član Skupštine države Njujork Sam Pirocolo je uručio ministru zahvalnicu za doprinos američkoj i albanskoj zajednici. Ministar Đeka je istakao da će se Vlada Crne Gore i dalje u svom radu zalagati za unapređenje interkulturalnog dijaloga i modela otvorenog društva spremnog na razumijevanje i prihvatanje različitih kultura", piše u saopštenju Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Fatmir Đeka, Njujork
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Navodi se i da je 28. novembra održana finalna manifestacija u Siti Holu u Njujorku, gdje je Đeka prisustvovao svečanosti i dodjeli priznanja vjerskih poglavara albanskog porijekla, za doprinos za međuvjersko razumijevanje.

Fatmir Đeka, Njujork
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Bonus video: