Medijatori za podršku razvoju djece: Romska i egipćanska populacija lakše do zdravstene zaštite

UNICEF apeluje da se obezbijedi dovoljan broj medijatora za zdravstvenu, socijalnu i dječju zaštitu i obrazovanje romske i egipćanske djece

1806 pregleda 1 komentar(a)
Milica Vujadinović, Foto: Duško Miljanić
Milica Vujadinović, Foto: Duško Miljanić

Zar je već došlo vrijeme da idemo kod doktora? – pitanje je koje, uz osmijeh, samohrani otac Muhamed Beriša postavlja Milici Vujadinović, posredinici (medijatorki) za zdravstvenu zaštitu romske i egipćanske djece u Podgorici.

Muhamedova porodica je samo jedna od onih koji željno iščekuju dolazak Milice i njenih koleginica i kolega, jer, kako kaže, ona o svemu brine. Pa i o dokumentima.

„Milice, kad si tu, hoćeš li pogledati kad treba da rješavamo ličnu kartu…“, pita Muhamed.

Uz uzdah olakšanja jer ne kasni s produžavanjem dokumenata, objašnjava da je Milica velika pomoć.

Muhamed ima dvoje djece, a oboje se moraju redovno javljati ljekaru. On radi, pa često zaboravi. Ali je tu Milica da podsjeti i da u dogovoreno vrijeme dođe po djecu.

Beriša
Berišafoto: Duško Miljanić

Milica Vujadinović jedna je od troje saradnika/ca za inkluziju romske i egipćanske populacije u Podgorici. U Crnoj Gori radi više od 20 medijatora, a taj vidi podrške inicirala je njemačka organizacija Help, krajem 2020. godine.

Milica, inače socijalna radnica, sertifikovani je saradnik u socijalnoj inkluziji, tj. medijator za oblast zdravstvene zaštite.

„Ipak, ne mogu da odbijam molbe korisnika, bez obzira na to da li se radi o upisu djeteta u školu ili vrtić, prijavi za posao, prijavi za materijalno obezbjeđenje porodice ili o rješavanju pravnog statusa u Crnoj Gori“, objašnjava Milica.

Kaže da mreža medijatora širom Crne Gore dobro funkcioniše.

„To pokazuje i jedan od mojih prvih ‘težih’ radnih zadataka. Imali smo molbu od samohranog oca iz Bijelog Polja da pomognemo njegovoj ćerki. Djevojčici je bio potreban pregled ljekara specijaliste u Pogorici. To se, na radost svih, riješilo − djevojčica je dobila svu neophodnu pomoć. Zato uvijek naglašavam da je ključ dobra saradnja institucija s medijatorima, u ovom slučaju s koleginicom iz Bijelog Polja, ali i sa mnom ovdje u Podgorici“, priča Milica i dodaje da je Help tada pomogao da se toj porodici refundiraju troškovi.

Ne znam šta bih radio da nema Milice. Svake sedmice donese terapiju za djecu. Ja radim, iako sam i sam bolestan. Možda bih i zaboravio, ali Milica ne zaboravlja.

Muhamed Beriša, samohrani otac

Naglašava da se teško stiče povjerenje romskih i egipćanskih roditelja, posebno u osobe koje nisu iz zajednice, ali da to njoj, do sada, nije predstavljalo problem.

„Onda kad shvate da stvarno želite da im pomognete, puštaju vas u svoja srca i svoje domove“, objašnjava Milica.

O tome svjedoči i Dragana, kojoj je Milica bila pomoć i podrška tokom posljednje trudnoće.

Ljekar podgoričkog Doma zdravlja Šućuri Hodžić smatra da je potrebno više medijatora za romsku i egipćansku populaciju, posebno za oblast zdravstvene zaštite.

„S obzirom na visok natalitet u populaciji i činjenicu da postoji jezička, ali i mnoge druge barijere, medijatori za oblast zdravstvene zaštite su neophodnost. Posebno kad su djeca u pitanju. Njihovi roditelji često zaboravljaju na kontrolne preglede, a često su potrebna i dodatna objašnjenja u vezi sa terapijom. Iako ja sve objasnim i zapišem, u najvećem broju slučajeva Milica mora dodatno da se angažuje kako bi liječenje bilo uspješno“, kaže dr Hodžić.

No, Milici ugovor s Ministarstvom za ljudska i manjinska prava ističe krajem decembra.

„Nakon što je okončan projekat organizacije Help, medijatore je u januaru preuzelo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, i to do kraja ove godine“, objašnjava ona.

Iz Ministarstva tvrde da su prepoznali značaj angažovanja saradnika/ca socijalne inkluzije romske i egipćanske manjine. Obećavaju da će se potruditi da, u saradnji s Ministarstvom finansija, nađu sredstva da se program produži i tokom naredne godine. Plan je, kažu, da se naredna godina iskoristi kako bi se pronašao način za stalno zapošljavanje medijatora.

Imajući u vidu značaj medijatora za ostvarivanje prava romske i egipćanske djece, UNICEF apeluje na Vladu Crne Gore da obezbijedi dovoljan broj medijatora i dugoročno finansiranje njihovih radnih mjesta u sistemima zdravstvene, socijalne i dječje zaštite i obrazovanja.

Bonus video: