BIRN: Postoji niz aktera koji se služe ekstremnom retorikom, a sada nisu na mapi

Tanja Pavićević je kazala da protestuju zbog mape ekstremista koju je BIRN objavio prije godinu dana i tada, kako tvrdi, optužio dvije novinarke i sedam građanskih aktivista za navodni ekstremizam

8377 pregleda 5 komentar(a)
Sa performansa grupe građana, Foto: Ana Burić
Sa performansa grupe građana, Foto: Ana Burić
Ažurirano: 30.11.2023. 18:15h

Smatramo da svako ima pravo na protest i slobodu mišljenja i govora i otvoreni smo da odgovorimo na sva konkretna pitanja, saopšteno je iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Oni su to kazali povodom toga što se grupa građana okupila danas kako bi pred učesnicima Konferencije o medijskoj pismenosti izrazili protest jer, kako su kazali, Evropska komisija (EK) pokušava da "opere BIRN" i nudi im dijalog sa njihovim dželatima.

"Nakon prvobitnog objavljivanja mape i kritika koje su usledile, istraživanju ekstremne desnice u regionu posvetili smo dodatnih deset mjeseci radeći sa brojnim stručnjacima. Rezultati tog istraživanja su javno dostupni, kao i metodologija i detaljno objašnjenje čitavog procesa. Proces je pokazao da pored organizacija koje su po svim kriterijumima ekstremno desne - a samo takve se sada nalaze na mapi - postoji čitav niz aktera koji nisu uvršteni, a koji se služe ekstremnom retorikom, uključujući ultra-nacionalizam, istorijski revizionizam, negiranje genocida, narative o demograskoj "čistoći", itd", kazali su iz BIRN-a odgovarajući na pitanje Vijesti da prokomentarišu poruku grupe građana da "EK pokušava da opere BIRN".

U Podgorici je danas održana konferencija koju je organizovala Evropska unija (EU), a performans grupe građana se odigrao uoči drugog panela na kom su učestvovali predstavnici BIRN iz šest država.

U ime okupljenih obratila se Tanja Pavićević, koja je kazala da protestuju zbog mape ekstremista koju je BIRN objavio prije godinu dana i tada, kako tvrdi, optužio dvije novinarke i sedam građanskih aktivista za navodni ekstremizam.

“Oni se nikada nisu izvinili što su lažno optužili ljude, što su njih i njihove porodice doveli u opasnost. Evropska komisija je rekla da prati ovaj događaj, a sada su sa CDT napravili konferenciju da bi oprali BIRN”, rekla je Pavićević.

protest BIRN
foto: Ana Burić

Tvrdi da BIRN nema kredibilitet.

“Za godinu dana, iako su poništili mapu koja je bila lažna i prevarna, nisu odgovorili ni na jedan mejl, poziv, poruku, nisu se izvinili. Ovo je hipokrizija”, poručila je Pavićević.

Okupljene su organizatori pozvali da prisustvuju panelu, što su oni odbili, budući da im nije bilo dozvoljeno da unesu transparente.

protest BIRN
foto: Ana Burić

“Očigledno da Evropa smatra da mi treba kao žrtve sa našim dželatima da pravimo dijalog. BIRN laže i lažno je targetirao nevine ljude. Nema kredibilitet ni da učestvuje, ni da radi, da se bavi medijskom pismenošću”, smatra Pavićević.

Kazala je i da su tužbe i dalje na početku, i u Sarajevu i u Podgorici.

“Čekaćemo koliko je potrebno, jer se ovo neće završiti dok se BIRN javno ne izvini”, zaključila je ona.

Bonus video: