DZ Podgorica: Anonimno testiranje povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV i AIDS

Testiranje će vršiti 1. decembra od 17 do 24 sata u prostorijama Savjetovališta za mlade ZO Nova Varoš, 4. Proleterske Brigade, Podgorica

1075 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dom zdravlja Glavnog grada Podgorica saopštio je da će povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, organizovati anonimno noćno testiranje na HIV i AIDS.

Kako su naveli, testiranje će vršiti upravo 1. decembra od 17 do 24 sata u prostorijama Savjetovališta za mlade ZO Nova Varoš, 4. Proleterske Brigade, Podgorica.

"Podizanje svijesti građana testiranjam na HIV i AIDS vodi ka ranom otkrivanju ove infekcije. Osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vrijeme i da se odmah započne liječenje", dodaju iz DZ Podgorica.

Naglašavaju da je svako testiranje na HIV dobrovoljno, povjerljivo i besplatno.

"Rano dijagnostikovanje je važno, jer omogućava ljudima da ranije započnu liječenje HIV infekcije, što zauzvrat povećava njihove šanse za dug i zdrav život i sprečava dalji prenos na druge osobe. Naučni dokazi ukazuju na činjenicu da 50 odsto inficiranih HIV-om svoju dijagnozu kasno saznaju. Pandemija uzrokovana HIV-om ostaje i dalje glavno javnozdravstveno pitanje na globalnom nivou", piše u saopštenju.

Zaključuju da je sve većim pristupom efikasnoj prevenciji, dijagnostici, liječenju i njezi osoba inficiranih HIV-om, kao i oportunističke infekcije, HIV infekcija postala hronično zdravstveno stanje koje omogućava ljudima koji žive sa HIV-om da vode dug, produktivan i zdrav život.

Bonus video: