Kolašin: Od danas skuplji taksi, javnog prevoza nema

Kilometar vožnje u Kolašinu ubuduće 80 centi, do skijališta od 12 do 15 eura, a do sela i do 40 eura. Ni do jednog sela ne postoji organizovan prevoz, a neka su udaljena i po više od 30 kilometara

9304 pregleda 9 komentar(a)
Skuplji prevoz taksijem, Foto: Dragana Šćepanović
Skuplji prevoz taksijem, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinski taksisti, kako oni koji rade samostalno tako i oni koji su angažovani u okviru preduzeća za taksi prevoz, od 1. decembra povećaće cijene svojih usluga, pa će kilometar vožnje, umjesto dosadašnjih 60, koštati 80 centi.

To je prvo povećanje cijena u posljednjih nekoliko godina, a taksisti kažu da su na to bili prinuđeni, prije svega zbog poskupljenja auto djelova i održavanja vozila, kao i “povećanjem cijena u svim segmentima usluga i materijala”.

“Naš posao traži da vozila uvijek budu ispravna i spremna i da se ispoštuju traženi standardi taksi prevoza. Duži niz godina cijena vožnje po jednom kilometru bila je 60 centi. Sada smo odlučili da od 1. decembra to bude 80 centi. Vjerujemo da će korisnici naših usluga razumjeti našu realnu potrebu za ovim povećanjem cijena”, kazao je Ivica Vlahović, organizator posla u jednom od kolašinskih udruženja taksista.

Kako “Vijesti” saznaju, od početka narednog mjeseca biće ukinuta i, takozvana, “minimalna vožnja” koja je koštala jedan euro, pa će se vožnja po gradu naplaćivati po tarifi 80 centi po kilometru. No, kako tvrde taksisti, to neće značiti i skuplje kraće vožnje.

Prema riječima Vukomana Kojovića, vlasnika jednog od preduzeća za taksi prevoz, dogovorena je i jedinstvena fiksna cijena vožnje do kolašinskih skijališta.

“Vožnja do privatnog Ski centra Kolašin 1450 koštaće 12 eura, a do državnog Ski-centra Kolašin 1600, 15 eura. Naravno, kao i do sada za povratne ture važiće određeni popust, koji je lani bio preko pet eura. Mislim da su to prihvatljive cijene za korisnike te vrste usluga”, kazao je on.

Taksisti objašnjavaju da će vožnja van teritorije opštine biti kao i do sada “stvar slobodne pogodbe”. U Kolašinu je oko 35 taksi vozila i, tokom zimske sezone, uglavnom svi imaju posla. Na području te opštine rade taksisti iz tri preduzeća, a oko 15 je individualnih prevoznika.

Povećanje cijena taksi vožnji sasvim sigurno najviše će pogoditi mještane kolašinskih udaljenih sela, koji su prinuđeni da koriste te usluge. Ni do jednog sela, još od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka, ne postoji organizovan prevoz. Površina te izuzetno razuđene opštine je oko 897 kvadratnih kilometara, a neka sela udaljena su i po više od 30 kilometara. Taksi prevoz do nekoliko najudaljenijih kolašinskih sela, kao i do katuna na planinama i natrag, neke mještane je i do sada koštao i po 40 eura.

Posljednjih decenija prošlog vijeka, prevoz ka seoskom području organizovalo je društveno preduzeće “Transport”. Postojale su autobuske linije ka Dragovića Polju, Manastiru Morača, Barama Kraljskim, Lipovu... Kasnije je jedan privatni prevoznik organizovao prevoz ka lipovskim selima.

Brojnim mjerama, čije je sprovođenje planirano, zaključno sa 2025. godinom, kroz Plan urbane mobilnosti, između ostalog, zacrtano je i rješavanje problema nedostatka javnog prevoza.

“Javni prevoz putnika unutar opštine Kolašin ne postoji već duži niz godina. To predstavlja ogroman izazov za mobilnost, posebno onih koji žive izvan urbanog područja grada… Takođe, ni u gradskom području ne postoji odgovarajuća infrastruktura, poput uređenih autobuskih stajališta ili mjesta za zaustavljanje i parkiranje autobusa”, piše, između ostalog, u tom dokumentu.

Nepostojanje javnog prevoza do kolašinskih sela, zaključuju u dokumentu, izazov je i iz ugla socijalne jednakosti, “s obzirom na to da u ruralnim područjima uglavnom živi starija populacija, koja često nije u prilici da vozi automobile”. Prema zacrtanim ciljevima iz Plana već je trebalo da bude urađena Studija javnog prevoza.

Do ove godine trebalo bi da bude uspostavljena bar jedna redovna linija javnog gradskog prevoza od grada do ruralnih područja. To je rok i za aktivnosti koje bi omogućile prilaz međugradskim autobusima u urbano područje Kolašina. Uspostavljanje usluge javnog prevoza “od vrata do vrata”, trebalo bi, prema Planu da bude završeno zaključno sa 2024. godinom. Ta usluga omogućila bi mobilnost “onim grupama stanovništva, koje zbog udaljenosti, neposjedovanja sopstvenog automobila ili pripadnosti ugroženim društvenim grupama ne mogu efikasno da dođu do željenog odredišta”.

Bonus video: