Kolmakov: Luka Kotor mi je ukrala brod

Ruski državljanin podnio prijavu policiji, iz kompanije tvrde da je njegova krivica što nije preuzeo plovilo

15442 pregleda 13 komentar(a)
Akvatorij Luke Kotor, Foto: Biljana Matijasevic
Akvatorij Luke Kotor, Foto: Biljana Matijasevic

Ruski državljanin Jurij Kolmakov, koji je vlasnik firme za čarter plovila za sport i rekreaciju “Parus M” iz Kotora i kapetan jedrilice “Virtus”, podnio je prijavu kotorskoj policiji za navodnu krađu njegovog plovila koje se do kraja prošle nedjelje nalazilo vezano u marinskom dijelu Luke Kotor, na rivi u blizini gradske pijace.

Plovilo su odatle uklonili radnici preduzeća Luka Kotor ii premjestii na vez na operativnoj obali luke sa sjeverne strane rive na Luži, na ušću rijeke Škurde, a gdje se “Virtus” već nekoliko dana nalazi. U međuvremenu, Kolmakov je Lučkoj kapetaniji Kotor podnio zvaničnu prijavu pomorske nezgode, tvrdeći da je “Virtus” koji je bez njegovog znanja izmješten sa dotadašnjeg veza i prebačen na Lužu, tamo bio nesigurno vezan te da je brod u nevremenu koje je proteklih nekoliko dana vladalo u Boki, stoga oštećen.

“U četvrtak 23. novembra po potpunom mraku, bez bilo kakvih papira i u odsustvu mene kao kapetana broda, radnici Luke Kotor došli su po moj brod, odvezali ga sa njegovog stalnog veza na rivi u marinskom dijelu luke i poveli ga van marine, na prostor graničnog prelaza. Brod je tamo vrlo loše i neprofesionalno vezan te je u u nevremenu tokom vikenda pretrpio štetu. Nisu me pustili da priđem brodu, da popravim bokobrane i prekontrolišem nivo vode u kaljuži. Prijavio sam policiji krađu moje imovine, angažovao advokata i sudskog vješatak za procjenu štete na jedrilici, a odbio sam da na poziv Luke Kotor, preuzmem brod jer su mi pritom oni tražili da im potpišem dokument u kome stoji da moj brod nije oštećen”, kazao je “Vijestima” Kolmakov.

Kaže da njegova mala firma “Parus M” postoji već 17 godina i uredno posluje u Kotoru gdje je registrovana za prevoz putnika morem. Naglašava da je “Parus M” Luci Kotor AD “platio sve do sada ispostavljene fakture za lučke usluge” i tvrdi da iza izmještanje “Virtusa” sa veza na rivi u marinskom dijelu luke gdje je taj brod bio smješten godinama, navodno stoji namjera predsjednice Odbora direktora Luke Kotor Ljiljane Popović-Moškov da “pokuša da uništi naš biznis jer nam je još u junu po njenom nalogu, oduzeta pasarela, reklama i stalno pravljene smetnje prilikom ulaska i izlaska klijenata sa našeg broda”.

“Ona ovakve postupke i činjenicu da nam ne produžava ugovor o zakupu dosadašnjeg veza, objašnjava navodnom podslovnom politikom Luke Kotor i tvrdi da njihovi planovi ne predviđaju naš dosadašnji vez”, poručio je Kolmakov.

Iz Luke Kotor koja je koncesionar nad operativnom obalom i akvatorijumom kotorske luke, odbacili su tvrdnje Kolmakova i objasnli da je njegova firma “Parus M” bila korisnik veza u marinskom dijelu luke do 31. maja ove godine kada je važenje tog ugovora isteklo.

“Nakon završetka radova na izgradnji druge faze marine i postavljanja novih pontonskih gatova, privrednom drštvu “Paruss M” je u više navrata nuđeno zaključenje ugovora za jedrilicu “Virtus” a što je vlasnik Jurij Kolmakov odbijao. Međutim, i pored toga on je nastavio da svoje plovilo vezuje na dijelu obale između pontonskih gatova. U više navrata su ga zaposleni Luke Kotor AD u skladu sa propisima upućivali da plovilo veže na vezove koje je odredila Luka Kotor kao koncesionar, što je on odbijao da učini. Zbog toga je Luka Kotor, u cilju održavanja reda u lukama, protiv lica koja uzurpiraju koncesiono područje, podnosila prijave za neovlašćeno zakrčavanje naprava za privez nadležnoj Inspekciji sigurnosti pomorske plovidbe”, kazao je “Vijestima” v. d. izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović.

Prema njegovim riječima, inspekcija nije reagovala na do sada više od 200 prijava koje joj je podnijela ova firma kao koncesionar protiv onih koji neovlašćeno i protivno lučkom redu, koriste obalnu i priveznu infrastrukturu, a među kojima je i Kolmakovljeva firma. Kažu da nje pomoglo ni obraćanje Luke Kotor AD Upravi za sigurnost plovidbe i upravljanje lukama Crne Gore koja je takođe nakon toga tražila reakciju inspektora sigurnosti plovidbe, a koja je ponovno “izostala”.

Luka Kotor je pokrenula sudske procese za smetanje državine i nadoknadu štete protiv onih koji su neovlašćeno koristili vezove, a među kojima je i “Parus M”, te je 17. novembra javno obavijestila vlasnike svih takvih plovila koja su nelegalno vezana u akvatorijumu da imaju rok do 22. novembra da sami uklone svoja plovila, “te da će se uoliko ne postupe po navedenom pozivu, ista biti sukcesivno uklanjana”.

“S obzirom na to da ni nakon ostavljenog roka plovilo “Virtus” nije napustilo marinski dio Luke Kotor, koncesionar je uz prethodnu prijavu Odjeljenju bezbjednosti Kotor uz poziv na korišćenje prava na samopomoć, obezbijedio asistenciju policijskih službenika i 23. novembra uz prisustvo službenika OB Kotor, premjestio je i sugurno vezao bez ikakvih oštećenja, plovilo “Virtus” na dio operativne obele u rijeci Škurda”, kazao je Radović.

“Virtus” je i dalje vezan na Luži, a iz Luke Kotor tvrde da je brod propisno i sigurno vezan, da ga njihovi radnici redovno nadgledaju i kontrolišu, da nije pretrpio nikakva oštećenja i da je pokriven 24 sata video-nadzorom, te da za sve što su preduzeli u ovom slučaju imaju urednu dokumentaciju.

Radović je sitakao da Luka Kotor AD nije upoznata sa prijavom navodne pomorske nezgode i oštećenja broda koju je Kolmakov u međuvremenu podnio Lučkoj kapetaniji, ali da “mogu potvrditi” da je on 27.novembra obišao svoje plovilo i da ni tada nije želio da preuzme “Virtus” već je najavio da će angažovati vještaka koji će utvrditi stepen navodnih oštećenja na jedrilici. “Virtus” je i dljje vezan na Luži, a iz Luke Kotor tvrde da je brod propisno i sigurno vezan, da ga njihovi radnici redovno nadgledaju i kontrolišu, df nije pretrpio nikakva oštećenja i da je pokriven 24 satnim video nadzorom, te da za sve što su preduzeli u ovom slučaju imaju urednu dokumentaciju.

Bonus video: