Bivši i sadašnji klijenti JU "Kakaricka gora": Užasnuti smo nastupima Nuculović, iza brige se kriju političke igre

Bivši i sadašnji klijenti JU "Kakaricka gora" su poručili da odgovorno tvrde da u Crnoj Gori ne postoji bolje mjesto za tretman bolesti zavisnosti

6318 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
JU "Kakaricka gora", Foto: Zoran Đurić
JU "Kakaricka gora", Foto: Zoran Đurić

Bivši i sadašnji klijenti Javne ustanove (JU) "Kakaricka gora" saopštili su da su užasnuti javnim nastupima nevladine organizacije (NVO) "Moja šansa je tvoja šansa" u kojima se kako dodaju na senzacionalistički način, manipulativnim korišćenjem neutemeljenih tvrdnji, neistina i poluistina, komentariše nedavno udaljavanje klijenata sa tretmana i funkcionisanje te ustanove.

Šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković kazao je juče na pres konferenciji da će tražiti razrješenje Marka Čađenovića, direktora javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci "Kakaricka gora", kao i kompletnog Savjeta te ustanove, koji ga je imenovao.

"Dobili smo informacije da se uprkos pravilima, narkotici unose u ustanovu Kakaricka gora, a nekoliko korisnika je udaljeno zbog toga", rekao je juče Mašković i poručio da će na narednoj sjednici Skupštine glavnog grada pokrenuti proces razrešenja Čađenovića.

Direktorica NVO "Moja šansa je tvoja šansa" Tanja Nuculović je na istoj konferenciji kazala je da su obavijestili Čađenovića, ali da od njega odgovor nijesu blagovremeno dobili.

"Na osnovu dobijenih informacija, nedavni događaj je potpuno očekivan, a sreća je što je sve završeno bez smrtnih ishoda. Zanima me da li se uzima legitimacija posjetilaca klijenata 'Kakaricke gore'. Nejasno je kako je unesena droga i je li slučaj prijavljen policiji. Interesuje me i jesu li kamere zabilježile koliko su klijenti boravili u službenim prostorijama", rekla je Nuculović.

Bivši i sadašnji klijenti JU "Kakaricka gora" su poručili da odgovorno tvrde da u Crnoj Gori ne postoji bolje mjesto za tretman bolesti zavisnosti.

"Naši kontakti sa onima iz susjednih država koji su patili ili još uvijek pate od ove bolesti svjedoče da nam i u okruženju zavide na onome što JU Kakaricka gora nudi svojim klijentima", istakli su u saopštenju bivši i sadašnji klijenti JU "Kakaricka gora" .

Oni su dodali da pojedinačni slučajevi kršenja pravila ne mogu oslikavati cjelokupno stanje.

"Notorna je neistina da se psihoaktivne supstance slobodno unose i svakodnevno konzumiraju u ustanovi, dok su konstrukcije tipa da je neko mogao da umre pretjerane i očigledno zlonamjerni pokušaji skandalizovanja javnosti. Jučerašnja konferencija za medije jasno je pokazala da se iza tobožnje brige o klijentima ustanove zapravo kriju političke igre", piše u saopštenju.

Naveli su da političkim partijama, bile one na vlasti ili u opoziciji, poručuju da odbijaju da budu taoci njihovih smicalica.

"Ako vam je stalo do onih koji pate od bolesti zavisnosti, pokažite to djelima, a ne jeftinim izjavama. Vlasti i direktori će se mijenjati, nas zanima ono što ostaje, a to su ljudi koji pate od ove opake bolesti i stručni tim koji će im pomoći da se sa njom izbore", piše u saopštenju bivših i sadašnjih klijenata JU "Kakaricka gora".

Vijesti su prekjuče objavile da je zbog konzumacije psihoaktivnih supstanci više klijenata “Kakaricke gore” udaljeno iz te specijalizovane ustanove za tretman bolesti zavisnosti u Podgorici.

Bonus video: