SafeJournalists: Najoštrije osuđujemo prijetnje upućene Milosaviću Aleksiću, kao i novinarkama sa Kosova

"Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana"

4180 pregleda 2 komentar(a)
Milosavić Aleksić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Milosavić Aleksić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

"SafeJournalists" mreža najoštrije osuđuje prijetnje novinaru televizije Vijesti Nikoli Milosavić Aleksić u Crnoj Gori, kao i novinarkama Ardijani Tači Mehmeti i Erjoni Đikoli na Kosovu, saopšteno je iz te mreže.

"Do prijetnji novinaru Nikoli Milosavić Aleksić došlo je kada je on pozvao vlasnika firme “Trudbenik” Vuksana Radonjića i pitao ga za komentar na temu koja se tiče firme čiji je vlasnik, nakon čega mu je Radonjić uputio niz uvreda i prijetnji. Radonjić je, između ostalog, prijetio da će novinaru 'otkinuti glavu' i 'da mu ne padne na pamet da objavljuje bilo šta u vezi sa njim i njegovim restoranom'.Podgorička policija brzo je reagovala i privela, a zatim i uhapsila osumnjičenog za prijetnje Vuksana Radonjića. Radonjić je uhapšen po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, još jedan slučaj prijetnji smrću desio se na Kosovu, novinarkama Ardijani Tači Mehmeti i Erjoni Đikoli, autorkama istraživačke emisije KIKS Kosova.

"Tači Mehmeti i Đikoli dobile su prijetnje smrću njima i članovima njihovih porodica, nakon istraživanja pjevača Erola Muratija, koji je, kako je istraživanje pokazalo, umiješan u prevaru sa slovenačkim pasošima, kao i preprodajom automobila. U mejlu upućenom Udruženju novinara Kosova, novinarke navode da je njima i njihovim porodicama prijećeno smrću sa novootvorenog profila na Fejsbuku. Kako novinarke kažu, u porukama je napisano 'imate djecu; svi ste okruženi djecom, zapaliću ih…' . Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji", dodaje se.

"Duboko smo uznemireni i osuđujemo prijetnje upućene našim kolegama Nikoli Miloševiću Aleksiću u Crnoj Gori i Ardijani Tači Mehmeti i Erjoni Đikoli na Kosovu. Ove prijetnje su direktni napadi ne samo na novinare, već i na samu suštinu slobode štampe i demokratije u obje zemlje. Pozivamo vlasti da deluju brzo i odlučno i da kazne počinioce u skladu sa nacionalnim zakonima. Naša stav je čvrst: uvijek ćemo se zalagati za bezbjednost novinara i osnovno pravo na slobodu govora. Napad na bilo kog novinara je napad na svačije pravo da bude informisan. Solidarni smo sa našim kolegama i protivimo se svakom obliku prijetnje ili nasilja nad novinarima“, izjavio je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže.

"SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama SMCG i UNK i najoštrije osuđuje prijetnje koje su upućene novinarima. Mreža podržava brzu reakciju policije i tužilaštva u Crnoj Gori i apeluje na nadležne da u što kraćem roku sprovedu postupak do kraja i kazne počinioca. Mreža takođe zahtijeva od nadležnih institucija na Kosovu da daju slučaju prijetnji novinarkama prioritet i preduzmu neophodne korake kako bi se osoba koja se krije iza lažnog profila i prijeti pronašla i adekvatno kaznila. SafeJournalists mreža naglašava da institucije moraju da pokažu da neće ćutati ni na kakve napade i prijetnje zaposlenima u medijima", piše u saopštenju.

Oni su istakli da će obavijestiti "relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima".

"Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: