Beogradski studenti brodogradnje završili trodnevnu stručnu ekskurziju po Boki

Studenti obišli brod "Jadran", podmornicu P-821 “Heroj”,...

5494 pregleda 23 reakcija 1 komentar(a)
Beogradski studenti brodogradnje završili trodnevnu stručnu ekskurziju po Boki, Foto: Siniša Luković
Beogradski studenti brodogradnje završili trodnevnu stručnu ekskurziju po Boki, Foto: Siniša Luković

Studenti katedre za brodogradnju mašinskog fakulteta Beogradu koje predvodi njihov mentor, profesor Nikola Momčilović iz Tivta, završili su trodnevnu stručnu eskurziju po Boki Kotorskoj.

Ova studentska grupa nazvana „Confluence Belgrade“ stoji iza projekta konstrukcije i izgradnje daljinski upravljanog katamarana na električni i solarni pogon „Sava Eco“, namijenjenog za sakupljanje plutajućeg čvrstog otpada sa mora, rijeka i jezera.

Oni su u utorak poslijepodne na 3. Međunarodnoj naučnoj konferenciji iz oblasti pomorskih nauka Kotor International Maritime Conference – KIMC 2023. koju je organizovao Pomorski fakultet iz Kotora, predstavili taj projekat pred nekoliko desetina eksperata iz pomorskih i tehničkih nauka iz više država Evrope, a koji su učestvovali na KIMC-u, da bi u srijedu ujutro u akvatorijumu Dobrote studenti upriličili i demonstracionu plovidbu svog ekološkog katamarana.

Studentska ekipa koju čine Nikola Čavor, Ivana Nedeljković, Sima Topalović, Lav Vukotić, Dragoljub Đurović, Mateja Jocić, Jovan Stanković i Veljko Perović, predvođena mentorima, profesorom Momčilovićem i profesorom Milanom Kalajdžićem, u pratnji penzionisnaog profesora Katedre za brodogradnju i poznatog stručnjaka za hidrodinamiku Dejana Radojičića, potom su su srijedu posjetili školski brod Mornarice VCG, jedrenjak “Jadran” u Tivtu, Zbirku Pomorskog nasljeđa Porto Montenegra gdje su se upoznali sa bogatom tradicijom i dostignućima nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal, kao i najatraktivniji ovdašnji muzejski eksponat – podmornicu P-821 “Heroj”.

U obilasku podmornice
U obilasku podmornicefoto: Siniša Luković

O nasljeđu Arsenala govorio im je kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović i jedan od nekadašnjih glavnih stručnjaka u tom brodogradilištu, diplomirani inženjer brodogradnje Vaso Momčilović, dok im je o tehničko-tehnološkim specifičnostima podmoornica kao ratnih brodova govorio profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru i bivši podmorničar Đorđe Nedeljkov. Studijski boravak u Boki, studenti i profesori Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu okončali su u četvrtak, posjetom brodogradilištu Adriatic 42 u Bijeloj gdje su obišli remontne i tehničke kapacitete te firme i upoznali se sa njenim mogućnostima.

“Tokom obilaska ovih za naše studente izuzetno interesantnih brodova i lokacija u Boki, pričali smo o tome što to čini školski brod “Jadran” specifičnim, o razlici između zakovane i zavarene brodske konstrukcije, kako su se nekada u Tivtu izgrađeni jezerski patrolni brodovi prevozili za Tanzaniju, o broju i obliku krila propelera i vibracijama, kako u stvari torpedo "lomi" brod, kako se brodovi dokuju, šta može ovaj aktuelni dok u brodogradiklištu Adriatic 42, a šta su mogli stari dokovi u Jadranskom brodogradilištu Bijela, te generalno što smo kao država i društvo u tehnološkom smislu u Crnoj Gori mogli nekad, a šta možemo sada”, kazao je “Vijestima” Nikola Momčilović, koji je redovni profesor na Katedri za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu a predaje i na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

On je istakao da je ovaj studijski boravak bio posebno značajan za grupu “Confluence Belgrade” posebno zbog činjenice da su u njoj skoro polovina studenata iz gradova Boke Kotorske.

Bonus video: