Glavno ročište po tužbi protiv RTCG, zbog imenovanja Raonića, u februaru, Marković očekuje poništenje odluke

On smatra da je Savjet Javnog servisa ponovo nezakonito izabrao Raonića, iako im je naloženo da izaberu novog direktora od preostalih kandidata

11987 pregleda 7 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Glavno ročište po tužbi direktora Radio-Televizije Nikšić Nikole Markovića protiv Radio televizije Crne Gore (RTCG) zbog ponovnog imenovanja Borisa Raonića za generalnog direktora te medijske kuće u julu ove godine, zakazano je za početak februara 2024.

Punomoćnik Markovića, advokat Dalibor Tomović, „Vijestima“ je kazao na današnjem pripremnog ročištu sud prihvatio predlog tužioca da se provedu dokazi predloženi u tužbi, kao i da se izvrši uvid u prethodni predmet kojim je pravosnažno poništena odluka o imenovanju Raonića za direktora 2021. godine.

„Očekujem da i u ovom postupku sud poništi odluku o imenovanju Raonića, imajući u vidu postojeću sudsku praksu u ovom slučaju“, saopštio je Tomović. Marković, koji je bio jedan od kandidata za generalnog direktora RTCG, tužbom traži da se poništi nova odluka o imenovanju Borisa Raonića za prvog čovjeka Javnog servisa jer su sudovi prethodno utvrdili da je nezakonito izabran na tu poziciju.

On smatra da je Savjet Javnog servisa ponovo nezakonito izabrao Raonića, iako im je naloženo da izaberu novog direktora od preostalih kandidata.

Raonić je osporio tužbeni zahtjev, poručujući da je postupio po nalogu sudova i da prilikom drugog imenovanja više nije bilo zakonskih smetnji za njegov izbor. Viši sud u Podgorici je 10. maja potvrdio presudu Osnovnog suda da je generalni direktor RTCG bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2021. godine izabran na tu funkciju jer je već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju - člana savjeta Agencije za elektronske medije.

Sud je pravosnažno donio odluku, a po tužbi kandidata Markovića, da je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju što Raonić već obavlja javnu funkciju, pa je pravna posljedica - poništaj odluke o izboru Raonića, ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa. Kandidati za generalnog direktora RTCG-a 2021. su, osim Raonića i Markovića, bili Milutin Stijepović i Srđan Čović.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG, Raonić je 1. juna ponovo imenovan za generalnog direktora.

U SDT je u julu otvoren izviđaj protiv javnih funkcionera - predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Taj predmet u SDT je objedinjen sa drugim, koji je formiran protiv Raonića i rukovodioca pravne službe i advokatice RTCG.

Bonus video: