CGO: Ombudsmanka RTCG i dalje ne odgovara na prigovore

"Prikrivanjem informacija iz ovih važnih međunarodnih dokumenata, RTCG narušava princip transparentnosti i dovodi u pitanje svoju profesionalnu vjerodostojnost"

3771 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da ni nakon skoro mjesec dana, Ombudsmanka RTCG Danijela Popović nije odgovorila na tri prigovora koja je 9. novembra uputila ta NVO, a koji se tiču ignorisanja dijelova Izvještaja Evropske komisije i Rezolucije Evropskog parlamenta o nezakonitom imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora od strane Televizije Crne Gore i portala RTCG.

"Prikrivanjem informacija iz ovih važnih međunarodnih dokumenata, RTCG narušava princip transparentnosti i dovodi u pitanje svoju profesionalnu vjerodostojnost. Imajući u vidu značaj preporuka iz oba dokumenta za proces evropskih integracija Crne Gore i koliko su one obavezujuće, jasno je da RTCG nije imao nikakvo utemeljenje u javnom interesu da ove informacije skrije od javnosti, saopšteno je iz CGO.

Dodaju da je ovakvim izvještavanjem prekršen Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG, odnosno smjernica 1.2 (Tačnost) Kodeksa novinara Crne Gore: '…Novinari/novinarke moraju težiti da obezbijede cjelovite izvještaje o događajima i ne smiju prećutkivati ili potiskivati suštinske informacije".

"Napominjemo da CGO i dalje čeka odgovore na zahtjeve za slobodan pristup informacijama koje se odnose na zarade i primanja menadžmenta, kao i službena putovanja. Te odgovore je RTCG dužan da dostavi shodno rješenjima Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama koja je usvojila CGO žalbe", piše u saopštenju CGO.

Bonus video: