Kovačević učestvovao na Samitu gradonačelnika protiv antisemitizma u Dortmundu

Na Samitu je bilo prisutno oko 150 gradonačelnika, diplomata i predstavnika opštinskih vlasti iz 60 gradova i 30 zemalja

3758 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Kovačević na Samitu, Foto: Opština Nikšić
Kovačević na Samitu, Foto: Opština Nikšić

Na Samitu gradonačelnika protiv antisemitizma, koji je održan u Dortmundu od 29. novembra do 1. decembra pod sloganom "Njegovanje kulturne raznolikosti", učestvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Na Samitu je bilo prisutno oko 150 gradonačelnika, diplomata i predstavnika opštinskih vlasti iz 60 gradova i 30 zemalja. Bila je to prilika da se Kovačević susretne sa gradonačelnicima gradova iz zemalja Evropske unije.

"Kovačević se susreo i razgovarao sa gradonačelnikom Dortmunda Tomasem Vestfalom, koji je bio i domaćin Samita. Zahvalio se na pozivu i istakao da je Nikšić opredjeljen da njeguje kulturne raznolikosti, stvara nova partnerstva sa drugim evropskim gradovima i primjenjuje njihova pozitivna iskustva, posebno u borbi protiv antisemitizma i čuvanju sjećanja na žrtve holokausta. Prema riječima Vestfala poruka sa Samita je jasna -svi su ujedinjeni u odgovornosti za podizanje svijesti o značaju poštovanja kulturnih različitosti, borbe protiv antisemitizma i čuvanja sjećanja na žrtve holokausta", navodi se u saopštenju.

Na ceremoniji otvaranja Samita snimljenom video porukom prisutne je pozdravio njemački kancelar Olaf Šolc.

Kovačević se susreo i Piterom Verhovim, gradonačelnikom Gaude, holandskog grada poznatog po proizvodnji sira, kao i većim brojem kolega iz drugih evropskih gradova., dok je na marginama Samita razgovarao i sa Markom Kolsom, predsjednikom Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Savjeta Evrope.

"Nikšić je učešćem na ovom Samitu postao dio Mreže evropskih gradova u borbi protiv antisemitizma, što je još jedan uspjeh na polju međunarodnih aktivnosti naše opštine nakon članstva u mreži gradova Balkana B40", kazao je predsjednik Opštine Nikšić.

Bonus video: