Šaranović: Crna Gora cijeni pomoć Frontex-a

Šaranović je rekao da se u Crnoj Gori nalazi 70 članova Tima Fronteksa, koji zajedno sa crnogorskim policijskim službenicima vrše poslove granične kontrole

1247 pregleda 1 komentar(a)
Šaranović i Lajtens, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Šaranović i Lajtens, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Crna Gora cijeni pomoć Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), jer je borba protiv raznovrsnih oblika prekograničnog kriminaliteta i kontrole ilegalnih migracionih tokova jedan od njenih prioriteta, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Šaranović je u Briselu razgovarao sa izvršnim direktorom Frontex-a Hansom Lajtensom.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da je dugogodišnja uspješna saradnja dovela do značajnog iskoraka na planu granične bezbjednosti.

Šaranović je rekao da se u Crnoj Gori nalazi 70 članova Tima Fronteksa, koji zajedno sa crnogorskim policijskim službenicima vrše poslove granične kontrole.

On je naveo da se na taj način obezbjeđuje snaženje bezbjednosnog ambijenta na vanjskim granicama Evropske unije putem pružanja potpore Crnoj Gori.

„Crna Gora cijeni tu pomoć, jer je borba protiv raznovrsnih oblika prekograničnog kriminaliteta i kontrole ilegalnih migracionih tokova jedan od naših prioriteta“, kazao je Šaranović.

On je istakao da je saradnja vrlo značajna i sa aspekta unapređenja kompetencija crnogorske policije, podsjetivši da su službenici koji su u prethodnom periodu učestvovali u zajedničkim aktivnostima unaprijedili svoja znanja i iskustva koja su usklađena sa Šengen, EU i Frontex standardima.

Šaranović je akcentovao značaj podrške koju Frontex pruža razvoju Nacionalnog koordinacionog centra, sa krajnjim ciljem uspostavljanja Nacionalnog koordinacionog centra u Podgorici u punom kapacitetu i njegovo uključivanje u Eurosur mrežu, kao modela za razvoj koordinacionih centara u ostalim državama Zapadnog Balkana.

Lajtens je rekao da je saradnja crnogorskih službenika i nacionalne kontakt tačke za saradnju sa Frontex-om primjer uspješne saradnje.

“Ističući da izazovi migracionog pritiska, krijumčarenje i prekogranični kriminal zahtijevaju sveobuhvatan pristup zahvalio je Crnoj Gori na doprinosu i iskazao uvjerenje da će se na temeljima dosadašnje saradnje, ona dalje razvijati i unapređivati”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: