Mašković traži od AZLP da pokrene postupak protiv Čađenovića

"Ne isključujem da su prethodne strukture bolje prikrivale loše stanje u ustanovi. Predlažem da sve političke partije izađu iz organa upravljanja ustanove i da se imenuju stručna lica", saopštio odbornik Građanske inicijative 21.maj Aleksandar Saša Zeković

7257 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Šef kluba odbornika Socijaldemokrata (SD) Miloš Mašković obratio se Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) tražeći informaciju da li će protiv direktora ustanove na Kakarickoj gori, Marka Čađenovića pokrenuti postupak.

Kako je kazao Mašković razlog je to što je Čađenović u javnim istupima objelodanio lične podatke dva bivša štićenika te javne ustanove.

"Čađenović je potvrdio sve naše ranije navode i saopštio je da su se u toj ustanovi koristili narkotici. Zbog toga su četiri korisnika udaljena iz te javne ustanove. Kada se u ustanovu koja se bavi odvikavanjem od narkotika uđu narkotici, očigledno je da u sistemu postoji problem, a za takav propust neko treba da snosi odgovornost. Sasvim je nevažno ko. Bitno je da ustanovimo ko je kriv za takav propust. Najproblematičnija je činjenica da je on imenovao dvoje biviših štićenika te ustanove, imenom i prezimenom. Saopštio je zbog čega su bili u ustanovi i koliko dugo, kao i koji je rezultat njihovog tretmana u toj ustanovi što je kršenje ljudskih prava", rekao je Mašković.

On je dodao da je odbornicima Skupštine Glavnog grada nikada nisu dostavljeni porgram rada niti biografija Čađenovića, i da je uprkos tome izabran za tu funkciju.

"Iako se trudimo da iz čitave priče isključimo politički aspekat, moramo podsjetiti gospodina Čađenovića da jeste član partije - Nove srpske demokratije i da je kao njen kadar došao na čelo te ustanove. Juče je, Čađenović na jednoj televiziji tvrdio suprotno. Sa druge strane, insistirali smo da nam se dostave sve biografije, uključujući i njegovu, ali ona nije dostavljena. Ni dan danas ne znamo kakav je to famozni program rada na osnovu koga je on odabran. Ovo je njegov prvi posao na rukovodećoj poziciji u životu. Ranije nije imao iskustva na tim pozicijama". naveo je Mašković.

Kazao je i da sae na čelo takve ustanove ne smije kadrirati kako bi se zadovoljavali partijski apetiti.

"Na čelo takvih ustanove moraju dolaziti ljudi koji imaju profesionalne kompetencije", rekao je Mašković.

Predjednica Savjeta za prevenciju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti Skupštine Glavnog grada Maja Miročević Rotolo je kazala da je sazvala sjednicu Savjeta za 4. decembar.

"Sazivanje ove sjednice Savjeta nijesam doživjela samo kao svoju poslovničku obavezu, već sam kao građanka Podgorice i ljekar imala moralnu i profesionalnu obavezu da dam doprinos da se pokuša utvrditi potpuno i tačno činjenično stanje povodom, kako smo saznali iz medija, alarmantnih i zabrinjavajućih dešavanja u ovoj javnoj ustanovi", kazala je Miročević Rotolo.

Odbornik Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković je naveo da nije prvi put da se dešava ova situacija.

"Ne isključujem da su prethodne strukture bolje prikrivale loše stanje u ustanovi. Predlažem da sve političke partije izađu iz organa upravljanja ustanove i da se imenuju stručna lica. Direktor je ozbiljno prekoračio svoja ovlašćenja u istupima", rekao je Zeković.

U saopštenju za javnost on je naveo i da se u ovom trenutku "ne može reći da je gradska ustanova na Kakarickoj gori sigurno okruženje za opravak od zavisnosti".

"Zavisnici i familije zavisnika, građani i grad u cjelini trebamo dobru reputaciju ove ustanove i bolje rezultate u prevladavanju zavisničkog i disfunkcionalnog ponašanja povezano sa drogama. Odgovornost za incident se ne može svesti isključivo na neadekvatnu ogradu. Nema zvaničnih informacija o tome da je ona ili sistem obezbjeđenja u cjelini, što uključuje i ljudstvo, prepoznata kao bezbjednosni rizik. Nije poznato da je bilo zahtjeva da se povećaju sredstva za unaprjeđenje ukupne bezbjednosti u toj gradskoj ustanovi. Takođe, trenutak je da otvorimo dikskusiju i o kapacitetima tamošnjeg obezbjeđenja. Direktor ustanove je ozbiljno prekoračio svoja ovlašćenja. Manifestovao je netički pristup prema klijentima/bivšim štićenicima, što je dugoročno opasno jer na svaku potencijalnu buduću kritiku odgovor organa rukovođenja bio mogao da bude neprimjeren, odraz etiketiranja zbog navodne nezahvalnosti i kroz povredu ličnih podataka što je neprihvatljivo", rekao je Zeković.

Bonus video: