„ZaStani“ i razmisli da li su žene u Crnoj Gori ravnopravne

Performans, koji je poslao jaku poruku, na odličan način izvele su Anđelija Rondović, glumica i profesorica na Fakultetu Dramskih umjetnosti na Cetinju i studentkinje Marija Vujović, Iskra Zeković, Kristina Mrkić i Darija Pravilović

11171 pregleda 37 reakcija 16 komentar(a)
Detalj sa performansa u Nikšiću, 2. decembra 2023. godine, Foto: Slobodan Milić
Detalj sa performansa u Nikšiću, 2. decembra 2023. godine, Foto: Slobodan Milić

Da bi skrenuli pažnju na još uvijek patrijarhalno društvo u Crnoj Gori, gdje su žene često ravnopravne samo na papiru, a nekad ni toliko, da i dalje vladaju stereotipi i predrasude, nevladina organizacija (NVO) „Impuls“ iz Nikšića odlučila je da ove godine, tokom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, poseban fokus stavi na „fenomen virdžine“.

Na gradskom trgu u Nikšiću održan je glumački performans pod nazivom „ZaStani“, sa ciljem da podstakne na razmišljanje o društvenim normama i rodnoj ravnopravnosti.

Performans je dio projekta „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori-EKOS“, a prema riječima Ružice Stanković, koordinatorke projekta, željeli su da skretanjem pažnje na fenomen „virdžine“, žene koja bi se odrekla udaje i zavjetovala da će očuvati porodično prezime i preuzeti ulogu muškarca, pošalju poruku da je to neprihvatljivo i da ne bi smjelo da se dešava, da može imati duboke psihološke efekte na pojedince i društvo u cjelini i da to doprinosi gubitku individualnosti kod žena, kao i osjećaju da su njihovi životni nevažni.

Performans, koji je poslao jaku poruku, na odličan način izvele su Anđelija Rondović, glumica i profesorica na Fakultetu Dramskih umjetnosti na Cetinju i studentkinje Marija Vujović, Iskra Zeković, Kristina Mrkić i Darija Pravilović.

Prema riječima Rondović cilj im je bio da pošalju poruku da se mora poštovati tuđa, slobodu, a „napraviti od ženskog djeteta pod prisilom, muškarca“ je sve samo ne sloboda i ravnopravnost.

„I neka mi niko ne govori da su u Crnoj Gori žene ravnopravne, jer nijesu. Mi se konstantno, na svakom poslu, borimo da imamo jednaka prava kao muškarci. A to nije poenta. Ja ne želim prava kao muškarci, već ljudska prava, koja su zagarantovana svakoj osobi, bez obzira na pol“, poručila je Rondović.

Projekat „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori“, koji NVO „Impuls“ realizuje u saradnji sa Zavodom Krog iz Slovenije i NVO "Ikre“ iz Rožaja, obuhvata dva dijela- isticanje rodne ravnopravnosti i organizovanje različitih edukacija aktivista.

Traje do septembra 2025. godine, finansira ga Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, a predviđa djelovanje u pet opština Crne Gore – Rožaje, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Plav.

Bonus video: