Bogdanović o požaru u NP Lovćen: Situacija je povoljnija

Bogdanović je posebno apelovao na sve medijske kuće da objektivno informišu javnost o situaciji na teritoriji Lovćena, kako se ne bi stvarala prevelika panika, jer su, kako je naglasio svi na istom zadatku.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2017. 16:01h

Situacija na teritoriji Nacionalnog parka (NP) Lovćen je povoljnija, ocijenio je gradonačelnik Cetinja, Aleksanadar Bogdanović i apelovao na sve medijske kuće da objektivno informišu javnost o požaru u toj oblasti, kako se ne bi stvarala prevelika panika.

On je danas obišao ugrožena područja na teritoriji prijestonice, zajedno sa direktorom Direktorata za vanredne situacije, Mirsadom Mulićem, direktorom NP Crne Gore Elvirom Klicom i komadirom Službe zaštite Aleksandrom Zuberom.

"Nakon izuzetno teške noći na požarištima, danas je situacija na teritoriji NP Lovćen povoljnija", rekao je Bogadović.

On je saopštio da su sve vatrogasne ekipe Cetinja danonoćno na terenu i njima, pored aviona i helikoptereske jedinice Ministarstva unutrašnjih poalova i pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), pomažu zaposleni u nacionalnim parkovima, vatrogasci iz Podgorice, Mojkovca, Danilovgrada, Nikšića, Budve, Kotora, Bijelog Polja, Berana, Rožaja i Bara, kao i veliki broj mještana i dobrovoljaca, među kojima i članovi Fudbalskog kluba Lovćen, Izvođačkog odreda Gojko Kruška i mnogi drugi.

"Prijestonica u ovoj složenoj situaciji ima snažnu podršku Direktorata za vanredne situacije, VCG i svih državnih organa. Veliki problem još stvara jak vjetar, međutim, očekujem da se situacija do kraja dana stabilizuje i drži pod kontrolom – kazao je Bogdanović, dodajući da je najbitnije da se sačuvaju životi i imovina ljudi.

On je posebno apelovao na sve medijske kuće da objektivno informišu javnost o situaciji na teritoriji Lovćena, kako se ne bi stvarala prevelika panika, jer su, kako je naglasio svi na istom zadatku.

Bogdanović je, kako je saopšteno iz Prijestonice kazao da su angažovani svi resursi – ljudski i materijalni, kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji Cetinja.

Kako se navodi, danas se na Lovćeni nalazi 15 vatrogasnih vozila sa preko 50 vatrogasaca.

"Gašenje požara umnogome zavisi od vremenskih uslova i jakog vjetra koji mijenja pravac, tako da se situacija iz časa u čas mijenja. Najaktivniji požar danas je bio na putnom pravcu ispod Mauzoleja zbog jakog i nepovoljnog vjetra", piše u saopštenju.

Kritično je, kako podsjećaju, bilo na Gornjem i Donjem Bosturu i dijelu prema Ivanovim koritima, kao i na potezu prema Presjeci, dok je situacija u Ćeklićima i Građanima stabilnija.

Klica: Požar u NP Lovćen pod kontrolom, gašenje povremeno ometa vjetar

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) Elvir Klica je danas zajedno sa direktorom nacionalnog parka (NP) Lovćen Veselinom Živanovićem i saradnicima obišao NP Lovćen i ocijenio da se požar, u ovom trenutku, drži pod kontrolom, saopšteno je iz JPNPCG.

U saopštenju se dodaje da lokalizovanje i gašenje požara povremeno ometa vjetar koji iz časa u čas naizmjenično mijenja pravac i jačinu.

"U gašenju požara, osim Službe zaštite NP Lovćen, danas su učestvovali i radnici za ambijentalnu higijenu i nadzornici Službe fizičke zaštite NP Durmitor i NP Skadarsko jezero kako bi pružili podršku i pomogli kolegama u NP Lovćen", piše u saopštenju JPNPCG.

U saopštenju se navodi i da pored Službi zaštite NPCG, u gašenju požara danas su učestvovali i Vatrogasna jedinica Cetinje, Direktorat za vanredne situacije Vlade Crne Gore, Vojska Crne Gore, Lovačko-ribolovačko društvo Cetinje, Izviđački odred Gojko Kruška, mještani i volonteri, a posebna zahvalnost se duguje vatrogascima iz Vatrogasnih službi Podgorice, Nikšića, Budve, Tivta i svih sjevernih opština koji su svojim kolegama bili na ispomoći.

"Uzimajući u obzir cjelokupnu složenost situacije i ukupno višednevno angažovanje predstavnika svih institucija i organizacija u sistemu zaštite i spašavanja, kao i angažovanje mještana i volontera, želim da, ispred JPNPCG i u svoje lično ime, izrazim zahvalnost svima koji svih ovih dana učestvuju u gašenju požara", izjavio je Klica.

Iz JPNPCG je takođ rečeno da se u cilju definisanja daljih mjera, Klica sastao sa Mirsadom Mulićem generalnim direktorom Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem i Ljubanom Tmušićem, načelnikom Direkcije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć, koji su nakon toga helikopterom obišli opožarena područja u NP Lovćen.

Iz JPNPCG su rekli i da je 16. avgusta, Klica zajedno sa direktorom NP Lovćen Veselinom Živanovićem nakon obilaska opožarenih područja u NP Lovćen inicirao održavanje sastanka sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Bogdanovićem, Službom zaštite i spašavanja Prijestonice, te predstavnicima Direktorata za vanredne situacije.

"S tim u vezi, sinoć je na Ivanovim Koritima održano zasijedanje Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje i nakon toga definisane hitne mjere i aktivnosti u cilju lokalizovanja požara u NP Lovćen. Takođe je Opštinski štab zajedno sa JPNPCG uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara", poručili su iz JPNPCG.

TV Vijesti je ranije javila da je situacija sa požarima na teritoriji Opštine Cetinje kritična, a da gašenje vatre, kao i prethodnih dana otežava jak vjetar.

Sve vatrogasne ekipe su na terenu, i pokušavaju da spriječe da se požar ne proširi i do primorja, javila je TV Vijesti.

Najkritičnije je na Lovćenu, a vatrena stihija prijeti da ugrozi Njegošev mauzolej, turističke objekte, te kuće mještana. Na Lovćenu ima dosta zaostale municije, koja pravi probleme vatrogascima, jer dolazi do sporadičnih detonacija. Cetinjskim vatrogascima u gašenju vatre, pored pripadnika Vojske Crne Gore pomažu i kolege iz Budve, Bara, Kotora, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Rožaja i Kolašina.

U gašenju učestvuju i dva protivpožarna aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore. Pored borbe sa vatrom, vatrogascima je veliki protivnik i umor, jer već nekoliko dana neprestano gase požar. Zbog premora, jutros je u cetinjskoj bolnici ukazana medicinska pomoć i komandiru cetinjske Službe zaštite i spašavanja Peđi Moštrokolu, koji je bio u nesvjesnom stanju.

Opštinski štab za krizne situacije definisao je hitne mjere i aktivnosti u cilju lokalizovanja požara u Nacionalnom parku Lovćen.

Opštinski štab je ocijenio da je situacija na području Lovćena izuzetno složena i da postoji mogućnost da se tokom dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, ponovo pogorša. Vatrena stihija prijeti da ugrozi Njegošev mauzolej, turističke objekte - Odmaralište Lovćen-Bečići, Avanturistički park, bungalove NP Lovćen, te kuće mještana.

Iz Opštinskog štaba je saopšteno da su angažovani svi resursi – ljudski i materijalni, kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji Lovćena.

Cetinjski list javlja da su od rano jutros na terenu uz cetinjske vatrogasce i njihove kolege iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Budve, a da su se ka Lovćenu uputile i vatrogasne ekipe iz gotovo svih gradova sjevera Crne Gore.

Opštinski štab je uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara, kako bi se odbranila kulturna i prirodna dobra NP Lovćen.

"Svi dobrovoljci koji žele i mogu da pomognu potrebno je da se jave na broj telefona 041 123, dok je okupljanje volontera zakazano za danass u 10 časova na Ivanovim koritima. Takođe, Opštinski štab obavještava sve građane i volontere koji žele da na dobrovoljnoj osnovi pomognu u gašenju požara, da moraju biti svjesni visokog rizika od opsanosti, te da, ukolikio se odluče da dođu na opožareno područje, moraju biti adekvatno obučeni i obuveni. O sigurnosti volontera vodiće računa pripadnici Službe zaštite Prijestonice i Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju Prijestonice.

Požari u Ćeklićima i na Bukovici su lokalizovani.

Galerija

Bonus video: