Agencija za zaštitu životne sredine 10 mjeseci ćuti o zaštiti Seloštaka

Seloštak se nalazi u blizini visoravni Lukavica koja je opštinskim planovima predložena da bude zaštićeno prirodno dobro kao Predio izuzetnih odlika

10835 pregleda 4 komentar(a)
Traže da Seloštak bude zaštićen kao prirodno dobro, Foto: Privatna arhiva
Traže da Seloštak bude zaštićen kao prirodno dobro, Foto: Privatna arhiva

Iz NVO “Zagrad Montenegro” iz Nikšića saopštili su da ni nakon deset mjeseci od kada su podnijeli inicijativu da se zaštiti šumski kompleks Seloštak, nijesu dobili nikakav odgovor od Agencije za zaštitu životne sredine.

“Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opština Nikšić je prije deset mjeseci uputio zahtjev Agenciji da u skladu sa svojim nadležnostima utvrdi da li šumski lokalitet Seloštak zaslužuje status prirodnog dobra. Međutim, do danas nemamo ništa konkretno u pogledu povratne informacije od strane Agencije”, kazao je predsjednik NVO “Zagrad Montenegro” Ivan Đurović.

Podsjetio je da se u dopisu upućenom Sekretarijatu, koji je proslijeđen Agenciji, navodi da se Seloštak nalazi u blizini visoravni Lukavica koja je opštinskim planovima predložena da bude zaštićeno prirodno dobro kao Predio izuzetnih odlika.

“S obzirom na činjenicu da je opštinskim planovima predloženo da Lukavica bude zaštićeno prirodno dobro, a uzimajući u obzir da se šumski kompleks Seloštak sa svojom posebnošću i vizuelnim karakteristikama nalazi u neposrednoj blizini, i da se kroz ovaj šumski lokalitet pruža glavna asfaltna putna dionica koja vodi do Lukavice, visoravni Konjsko, Kapetanova jezera, očekivali smo da će Agencija ažurnije reagovati kako bi se našao modalitet u kontekstu povezanosti ova dva lokaliteta, odnosno pokrenuti proceduru zaštite šumskog kompleksa Seloštak”, istakao je Đurović.

Riječ je o kompleksu od više od 238 hiljada metara kvadratnih.

“Njegovom zaštitom spriječila bi se devastacija lokaliteta, povećao bi se nivo zaštite od sječe, požara i drugih negativnih uticaja, a stekao bi se i viši stepen uslova za unapređenje lokaliteta i njegovu turističku valorizaciju. Podršku da se Seloštak stavi pod zaštitu dobili smo od brojnih građana, ljubitelja prirode i ekoloških organizacija”, zaključio je Đurović.

Bonus video: