Decenijski spor grupe bivših radnika Emisione tehnike RTCG-a: Stanovi podijeljeni 2000, suđenja još traju

Od početka procesa preminulo pet učesnika raspodjele Dobitnici nespornih stanova ne mogu da ih otkupe

5758 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sudski sporovi o raspodjeli četiri od ukupno osam stanova za radnike bivše Emisione tehnike Radio-televizije Crne Gore ušli su u 22 godinu trajanja.

Pet učesnika u raspodjeli iz 2000. godine je u međuvremenu preminulo, a i dobitnici četiri nesporna stana ne mogu da ih dobiju jer svaka nova presuda o spornim mijenja jedinstvenu rang-listu.

Nekadašnji rukovodilac Emisione tehnike Ljubomir Vujović i dobitnik nespornog stana kazao je “Vijestima” da se obraćao na više institucija sa molbama da se postupci objedine i ubrzaju, ali da su ga iz Ministarstva pravde i tužilaštava upućivali na Sudski savjet da je nadležan da “razmatra pritužbe na rad sudija i predsjednika sudova”.

Iz te institucije su mu odgovorili da je njihova Komisija za pritužbe uzela u razmatranje njegov zahtjev i da je zaključila “da o ovom aktu ne treba postupati jer nije nadležnost Sudskog savjeta”.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka tadašnja Vlada Crne Gore kao investitor započela je izgradnju stambene zgrade na Starom aerodromu u Podgorici, za rješavanje stambenog pitanja radnika RTV Crna Gora i “Pobjede”, te nekoliko stambenih jedinica za svoje potrebe.

Zgrada je građena punih 10 godina i konačno završena i useljena 2000. godine. Odlukom Vlade 35 stanova opredijeljeno je za rješavanje stambenih potreba radnika RTV Crne Gore.

“U vrijeme izgradnje objekata, u martu 1994. godine Emisiona tehnika RTV Crne Gore po odluci Vlade izmještena je iz RTV-a i pripojena JP PTT Saobraćaja Crne Gore, te je u tom preduzeću Radio difuzni centar formiran kao jedna od više organizacionih jedinica PTT-a. Radnicima ove tehnološke cjeline odlukom Vlade usmjereno je za raspodjelu osam stambenih jedinica. Javno preduzeće PTT-a saobraćaja obavezano je da izvrši raspodjelu ovih stambenih jedinica što su oni i uradili. Sproveli su oglasnu proceduru, utvrdili rang-listu, te donijeli odluke i rješenja o raspodjeli stanova”, kazao je “Vijestima” Vujović.

On navodi da je tada nekoliko radnika nezadovoljno raspodjelom stanova uputilo tužbu Osnovnom sudu u Podgorici.

“Započet je maratonski sudski spor koji je već naveliko zakoračio u 22. godinu suđenja. Do danas donešeno je više sudskih odluka, utvrđeno ko zna koliko stambenih lista i nikako da sudovi donesu i konačnu sudsku presudu. Trenutno četiri tužioca i dalje vode sudski spor. Više puta presuđivano je u njihovu korist, pa ponovo poništavano u daljem procesu. Spor se vodi pojedinačno kod četvoro sudija. Spor nikad nije objedinjen iako se zapravo radi o istoj raspodjeli stanova. Sudilo se u sudu u Podgorici, Nikšiću, pa ponovo u Podgorici. Stvoreni su ogromni sudskovi troškovi”, kazao je Vujović.

On je kazao da njih nekoliko sa liste koji nijesu sporni ne mogu da otkupimo dodijeljene stanove pod povoljnijim uslovima kao što su od 90-tih uradili ostali građani Crne Gore.

“U međuvremenu umrlo je pet radnika učesnika u ovoj raspodjeli. Biološki sat očigledno čini svoje, pa je pitanje hoćemo li dočekati konačnu presudu crnogorskog sudstva kojima se očigledno ne žuri. Želimo da apelujemo na nadležne da se pomenuti predmeti konačno pravosnažno završe, kako bismo mogli ostvariti svoje pravo u skladu sa odlukom našeg poslodavca i propisima države Crne Gore”, kazao je Vujović.

Bonus video: