Spajić i Lundberg: Fond za ubrzani razvoj odlična je osnova za nastavak dobre saradnje Vlade i UN

Spajić je, govoreći o izazovima koji su sačekali 44. Vladu na početku mandata, kazao da je Crnu Goru u tom trenutku očekivao popis stanovništva, kao i da je ta tema polarizovala društvo

1625 pregleda 2 komentar(a)
Lundberg i Spajić, Foto: Vlada Crne Gore
Lundberg i Spajić, Foto: Vlada Crne Gore

Fond za ubrzani razvoj odlična je osnova za nastavak dobre saradnje Vlade i Ujedinjenih nacija (UN), s obzirom na to da je već omogućio uspostavljanje novih partnerstava, ocijenjeno je na sastanku premijera Milojka Spajića sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Lundberg je upoznao Spajića da njegov mandat u Crnoj Gori završava 15. decembra i da će ga, do imenovanja novog rezidentnog koordinatora, mijenjati šef misije IOM u Crnoj Gori Vladimir Gjorgijev.

Lundberg je, kako se navodi, upoznao Spajića sa radom UN u zemlji, koji u saradnji sa Vladom i drugim partnerima sprovodi 18 agencija UN kroz Okvir saradnje UN za održivi razvoj 2023-2027.

„Ocijenjeno je da je Fond za ubrzani razvoj Crne Gore snažan katalizator sprovođenja strateškog petogodišnjeg razvojnog plana i odlična osnova za nastavak dobre saradnje Vlade i UN, obzirom da je Fond već omogućio uspostavljanje novih partnerstava“, kaže se u saopštenju.

Lundberg je rekao da se nada da će se u Fond uključiti privatni sektor, kao i crnogorska dijaspora koja bi mogla postati snažan saveznik u ukupnom društvenom razvoju zemlje, posebno na sjeveru.

On je, kako je saopšteno, istakao pozitivan razvoj događaja u pripremi popisa, naglasivši da preduzeti koraci doprinose jačanju društvene kohezije.

Spajić je, govoreći o izazovima koji su sačekali 44. Vladu na početku mandata, kazao da je Crnu Goru u tom trenutku očekivao popis stanovništva, kao i da je ta tema polarizovala društvo.

Sada se, dodao je on, bave velikom prijetnjom da bi mogli završiti na „sivoj listi“ Komiteta Savjeta Evrope za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).

„Za rekordno kratko vrijeme pripremamo dva važna akta koja su ključna za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma“, rekao je Spajić.

On je ukazao da rade i jaku kampanju kroz diplomatske kanale da se ta odluka odgodi za godinu, jer je, kako je rekao, siguran da postoji jaka politička volja da se ispune svi zahtjevi Manivala.

„Jako nam je bitno da naredne godine smanjimo fiskalni i budžetski deficit, čime bi unaprijedili i kreditni rejting“, saopštio je Spajić.

Sagovornici su, kako se navodi, izrazili spremnost za nastavak i dalje jačanje saradnje Vlade i tima UN u zemlji u predstojećem periodu.

Bonus video: