ASK traži održavanje sotfvera

Za oko 12.400 eura planiraju i nove module za povezivanje sa drugim državnim institucijama

3870 pregleda 8 komentar(a)
Ugovor se potpisuje na 12 mjeseci, Foto: BORIS PEJOVIC
Ugovor se potpisuje na 12 mjeseci, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) raspisala je tender za održavanje i unapređenje web sajta i sistema za razmjenu podataka, vrijedan oko 12.400 eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Prema dokumentaciji objavljenoj na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), ASK su u narednom periodu potrebne usluge programiranja paketne programske opreme (softvera), programiranja, usluge podrške za softver i usluge održavanja i popravke softvera.

ASK posjeduje softverski sistem za razmjenu podataka sa desetak drugih državnih institucija i javni veb sajt, odnosno portal, a namjerava uvođenje novih modula i nadogradnju, redizajn i dodavanje novih funkcionalnosti veb sajta.

Tenderom je, između ostalog, tražena analiza, dizajn i razvoj modula za povezivanje sa drugim institucijama sa kojima ASK potpiše sporazum o saradnji, ali i razvoj novih modula koji mora biti u mogućnosti da po potrebi podrži razmjene podataka putem tekstualnih fajlova, csv fajlova...

ASK od 2015. godine ima potpisan ugovor sa kompanijom “Prozone” za održavanje aplikativnog softvera.

Iz nevladine organizacije MANS ranije je saopšteno da su po osnovu prijave građana došli do saznanja da je ASK bazu podataka javnih funkcionera i sa njima povezanih lica proslijedila toj kompaniji iz Novog Sada sa kojom ima zaključen ugovor, bez saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP).

Krajem prošle godine, AZLP je utvrdila da su bez njihove saglasnosti lični podaci javnih funkcionera bili dostupni kompaniji Prozone. AZLP je tada donijela odluku kojom se ASK zabranjuje iznošenje ličnih podataka iz informativnog sistema tom privrednom društvu.

Iz ASK su kazali da je Prozone imala uvid u lične podatke funkcionera zbog ispunjenja ugovornih obaveza, uspostavljanja i održavanja softvera koji je njihovo autorsko djelo, ali i pojasnili da je IT kompanija obavezana da u toku važenja ugovora, kao i u roku od 10 godina po isteku ili raskidu, ne iznose bilo kakve službene ili povjerljive informacije.

Kazali su da u vrijeme sklapanja ugovora nije bila potrebna saglasnost AZLP za izvoz podataka.

Firma Prozone angažovana je 2015. posredstvom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kada su predstavnici Ministarstva pravde, kroz bilateralnu saradnju sa srpskom Agencijom za sprečavanje korupcije, dogovorili preuzimanje jedinstvenog softverskog koda, koji je Agencija u Srbiji već koristila.

Bonus video: