Draginja Vuksanović tužila Pažina: Tvrdi da protežira sudije

Kako piše u tužbi, Zakon o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu, propisuje da komisija ima troje tužilaca, petoro sudija i dva ugledna pravnika
440 pregleda 0 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.08.2017. 15:09h

Profesorica Pravnog fakulteta i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović podnijela je tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva pravde, jer smatra da je nezakonito obrazovana komisija za polaganje pravosudnog ispita. Vuksanovićeva je bila kandidatkinja za člana te komisije, na kvoti uglednih pravnika a izabrana je za zamjenika člana.

Ona predlaže da se poništi rješenje ministra pravde Zorana Pažina o imenovanju članova komisije, na čijem je on čelu. Vuksanovićeva navodi da je ministar nezakonito izabrao dio članova, iako su norme jasno propisale proceduru.

Kako piše u tužbi, Zakon o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu, propisuje da komisija ima troje tužilaca, petoro sudija i dva ugledna pravnika.

Nakon ponovljenog oglasa za članove komisije, ministar je i ugledne pravnike izabrao iz redova sudija Vrhovnog suda, pa je u komisiji sedmoro sudija. Zakonom nije propisano ponavljanje oglasa.

“Radi se o tipičnom izigravanju zakona,” piše u tužbi profesorice Upravnom sudu.

A pored Vuksanovićeve za mjesto na kvoti uglednih pravnika konkurisala je i predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević.Takođe i sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić i profesorica Vesna Ratković. Lakočevićeva je izabrana za zamjenika člana, ali ni ona a ni druge dvije kandidatkinje nijesu dovodile u pitanje ministrovu odluku.

Pažin je nakon ponovljenog konkursa, umjesto četiri kandidatkinje, izabrao dvoje sudija Vrhovnog suda Miraša Radovića i Stanku Vučinić.

“Pomenute sudije su svakako ugledni pravnici, međutim zakonom je jasno propisan način obrazovanja komisije,” piše u tužbi Vuksanovićeva. Ministar ranije nije odgovorio na molbu “Vijesti” da komentariše najavu Vuksanovićeve da će podnijeti tužbu, a iz Ministarstva je prije toga saopšteno da je kandidate imenovao u skladu sa zakonom.

Komisija za polaganje pravosudnog ispita je već počela sa radom. Njeni članovi su i VDT Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i zamjenik VDT-a Veselin Vučković.

Vuksanovićeva je nevjenčana supruga Ivice Stankovića.

Bonus video: