Bijelo Polje: Za pet mjeseci uštedjeli 80.000 eura

Menadžment bjelopoljskog Komunalnog preduzeća preduzeo niz restriktivnih mjera

1582 pregleda 3 komentar(a)
Dio voznog parka Komunalnog, Foto: Komunalno Lim
Dio voznog parka Komunalnog, Foto: Komunalno Lim

U periodu od 7. aprila do 30. septembra ove godine novi menadžment bjelopoljskog preduzeća Komunalno “Lim” uspio je da uštedi više od 80 hiljada eura.

“Novi menadžment preduzeća Komunalno ‘Lim’ je odmah nakon početka svog mandata, preduzeo niz restriktivnih mjera i aktivnosti usmjerenih ka smanjenju ukupnih troškova, a ta ušteda se ogleda u 13 tačaka štednje predviđenih planom restriktivnih mjera. Za vremenski period koji je kraći od šest mjeseci uspjeli smo da troškove osnovnog materijala smanjimo za 50 odsto, to jest u istom periodu prethodne godine ovaj trošak je iznosio 44.714 eura, a nakon uspješno realizovanih mjera iznosi 22.792 eura, što je za 21.922 eura manje”, naveo je direktor Komunalnog Muradif Grbović.

Za troškove goriva i maziva potrošeno je 102 863 eura, što je za 28.381 eura manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“Trošak angažovanja lica putem ugovora o djelu je za 6.412 eura manji u odnosu na isti period prethodne godine. Troškovi za kupovinu guma su manji za 3.740 eura, troškovi neproizvodnih usluga za 9.495 eura, troškovi održavanja osnovnih sredstava za 3.581 eura, a troškovi reprezentacije su za 1.597 eura manji”, naveo je Grbović.

On je kazao da su troškovi nadoknade fizičkim licima po osnovu angažovanja mašina su porasli, i to za iznos od 14.405 eura u odnosu na isti period prethodne godine, jer ih je odmah po stupanju na dužnost dočekao vozni park u jako lošem stanju, a koji su obnovili, servisirali i remontovali.

“U procesu remontovanja uspjeli smo da vratimo u rad mašine koje nijesu bile u funkciji u vremenskom periodu dužem od šest godina. Trošak koji se odnosi na isplatu jubilarnih nagrada takođe je uvećan za iznos od 13.486 eura. Radi se o isplati nagrada zaposlenima za svakih 10 godina rada u ovom preduzeću, a koje pravo im pripada shodno Kolektivnom ugovoru. Isplata ove nagrade zaposlenima nije nikada vršena prije stupanja na dužnost novog menadžmenta”, naveo je Grbović.

Bonus video: