Šćekić: Volontiranje podstiče djecu i mlade da budu aktivni u društvu i sudjeluju u stvaranju boljih odnosa u zajednici

Šćekić se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, povodom Međunarodnog dana volontera sastao sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta (CKCG) Jelenom Dubak i volonterima iz više opštinskih organizacija

2101 pregleda 2 komentar(a)
Šćekić i Dubak, Foto: Crveni krst Crne Gore
Šćekić i Dubak, Foto: Crveni krst Crne Gore

Volontiranje podstiče djecu i mlade da budu aktivni u društvu i sudjeluju u stvaranju boljih odnosa u zajednici, ali prije svega da postanu dobri i odgovorni ljudi, kazao je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade, Dragoslav Šćekić.

Šćekić se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, povodom Međunarodnog dana volontera sastao sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta (CKCG) Jelenom Dubak i volonterima iz više opštinskih organizacija.

On je rekao da je volontiranje zaista važno za djecu i mlade.

Kroz volontiranje, kako je naveo Šćekić, oni mogu otkriti talente i razvijati potencijale.

„Takođe, volontiranje promoviše zdrav način života i uči djecu važnim životnim vještinama, podstiče ih da budu aktivni u društvu i da sudjeluju u stvaranju boljih odnosa u zajednici, a prije svega postanu dobri i odgovorni ljudi“, kazao je Šćekić.

On je istakao da su volonteri izuzetni ljudi koji vrijeme i energiju posvećuju onima kojima je pomoć neophodna.

„Vaša dobrovoljnost, pomaganje i posvećivanje, solidarnost i uzajamnost, kao i osjećaj odgovornosti za svoju zajednicu smatram za poseban i najveći izraz ljudske humanosti“, naveo je Šćekić.

On je posebno zahvalio velikom broju volontera koji su tokom pandemije Kovid-19 pokazali veliku požrtvovanost, hrabrost i odricanje.

Sve to je, kako je rekao Šćekić, pokazatelj, ali i inspiracija za odgovorno društveno ponašanje.

„Danas, na ovom mjestu, potvrdio sam svoju tvrdnju da Crna Gora ima, prije svega, mlade humane i odgovorne ljude, koji izrastaju u osobe sa velikum ljudskim vrlinama. Znam da je veliki trud i rad iza vas, veliki broj uspješnih akcija, kao u drugih aktivnosti koje doprinose razvoju volonterizma“, naveo je Šćekić.

Dubak je, u ime CKCG, zahvalila za sve prošle i buduće akcije.

Misija volontera je, kako je kazala, da pomognu onima kojima je pomoć neophodna - starijima, osobama sa invaliditetom, lokalnom stanovništvu u stanju socijalne potrebe, migrantima, izbjeglicama, tražiocima azila, Romima, Egipćanima, samohranim roditeljima.

„Vi ste tu da djelujete u vanrednim situacijama, tokom pandemija, prirodnih i drugih nepogoda, da pružite prvu pomoć ili spasite nečiji život dobrovoljno dajući krv, da prikupljate, pakujete i dijelite pomoć, ili jednostavno porazgovarate sa korisnikom“, navela je Dubak.

Volonteri, kako je istakla, to rade od srca, bez nadoknade i ne očekujući ništa za uzvrat.

„Dragi naši volonteri, želimo da znate da ste upravo Vi srž naše organizacije, a da u CKCG uvijek možete naći drugi dom“, poručila je Dubak.

Ove godine Međunarodni dan volontera se obilježava pod sloganom „Nada“.

Volonteri Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kojih ima oko 17 miliona, simbolizuju nadu da će upravo njihovim djelovanjem svijet biti bolje mjesto za život.

Bonus video: