Maske u posjeti Policijskoj akademiji: Nastavak uspješne saradnje, dogovoreni budući koraci

"Takođe, govorilo se i o mogućoj razmjeni predavačkog kadra i studenata, kao i potpisivanju Sporazuma o saradnji između Policijske akademije u Danilovgradu i Policijske akademije u Francuskoj"

4940 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović

Delegacija Ambasade Francuske, na čelu sa ambasadorkom, An-Mari Maske posjetila je juče Policijsku akademiju u Danilovgradu, saopšteno je iz te institucije.

"Ovo je nastavak uspješne i plodonosne saradnje koja je započela prije mnogo godina, intenzivno se nastavila kroz saradnju sa prethodnikom gđe Maskay, bivšim ambasadorom Francuske u Crnoj Gori g. Christian Timonie-om i koja će se dalje razvijati sa Nj.E. Maskay. Na sastanku sa direktorom ove ustanove, g. Vladimirom Stanišićem, ambasadorka je uputila riječi podrške Policijskoj akademiji i unapređenju rada i funkcionisanja cjelokupnog bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Policijske akademije.

Kako se navodi u saopštenju, u tom smislu dogovoreni su budući koraci u saradnji Ambasade Francuske u Crnoj Gori i Policijske akademije, koji bi, između ostalog, uključivali dvonedjeljnu posjetu francuskih eksperata sa ciljem pružanja asistencije u radu i u eventualnoj reorganizaciji ove institucije.

"Takođe, govorilo se i o mogućoj razmjeni predavačkog kadra i studenata, kao i potpisivanju Sporazuma o saradnji između Policijske akademije u Danilovgradu i Policijske akademije u Francuskoj", dodaje se.

Nakon sastanka, ambasadorka Maske, zajedno sa direktoricom Centra za ženska prava, Majom Raičević, šeficom kabineta Ministra unutrašnjih poslova, Snežanom Vujović i rukovoditeljkom Odjeljenja za međunarodnu saradnju Policijske akademije, Snežanom Kadović, otvorila je obuku pod nazivom “Prevencija i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici”.

“U ovom periodu godine, od 25. novembra do 10. decembra, kada slavimo ljudska prava i skrećemo pažnju na pošast kakva je nasilje nad ženama, stalo mi je da istaknem angažovanje Francuske u feminističkoj diplomatiji”, kazala je, u svom obraćanju polaznicima obuke, Maske.

"O značaju ove teme, kao i velikoj zastupljenosti slučajeva rodno zasnovanog nasilja nad ženama, govori i činjenica da je Ambasada Francuske finansirala kompletnu obuku i opremila jedan dio poligona za situacionu i praktičnu nastavu na Policijskoj akademiji i to upravo onog dijela u kojem se, tokom obuke, simuliraju slučajevi ove vrste nasilja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: