Pomoć ne prestaje smještajem u sklonište

Marina Medojević upozorila na to da je žrtva nasilja, ulaskom u sklonište, izgubila pravo na MOP i dječije dodatke, iz Ministarstva socijalnog staranja kažu da to nije i ne smije biti tako

2134 pregleda 0 komentar(a)
Ulazak u sklonište za žrtve nasilja ne smije biti razlog obustava prava iz socijalne zaštite (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ulazak u sklonište za žrtve nasilja ne smije biti razlog obustava prava iz socijalne zaštite (ilustracija), Foto: Shutterstock

Smještaj u prihvatilištu, odnosno skloništu nije osnov za prestanak prava na materijalno obezbjeđenje (MOP) i nijednoj žrtvi porodičnog nasilja koja je na takvom smještaju to pravo ne smije biti ukinuto iz tog razloga.

To su juče “Vijestima” rekli iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS).

Odgovor su uputili na upit redakcije o slučaju žene sa četvoro djece, koja je kao žrtva nasilja, smještena u sklonište organizacije SOS telefon Nikšić, a koja je, uz najavu da će izaći iz skloništa, rekla za RTCG i da su joj pri ulasku, sva primanja ukinuta, te da hitno mora da traži posao.

Predsjednica Banke hrane Marina Medojević, koja je javnost informisala o slučaju, juče je kazala “Vijestima” da se “socijalna davanja iz nekog razloga obustavljaju za žrtve i njihovu djecu po ulasku u skloništa”.

“A ovaj slučaj pokazuje da im se isto pravo može priznati i tokom boravka u skloništu. Nažalost, imamo dokument koji potvrđuje da se ulaskom u sklonište gubi MOP. Ovoj ženi je ukinut i dječiji dodatak za svako dijete”, rekla je Medojević.

Iz MRSS su pojasnili da su razlozi za prestanak prava na materijalno obezbjeđenje promjena koja je od uticaja na ostvarivanje i visinu prava.

Navode da je korisnik, odnosno njegov zakonski zastupnik, usvojilac, staralac ili hranitelj dužan da centru za socijalni rad prijavi svaku promjenu u roku od 15 dana od dana nastale promjene.

Kazali su i da će pravo na materijalno obezbjeđenje biti ukinuto svakom korisniku ili korisnici koji ne prijavi promjenu adrese bilo kog člana porodice, u odnosu na onu primarnu koja je data prilikom ostvarivanja prava, ili bilo koju informaciju koja je od značaja za ostvarivanje prava.

“O svemu navedenom korisnica je bila upoznata, kao i svi koji koriste bilo koje pravo preko centra za socijalni rad”, rekli su iz resora Naide Nišić.

Pojasnili su i postupak za ostvarivanje prava i prava u slučaju smještaja u sklonište.

Kazali su da se pravo na materijalno obezbjeđenje ostvaruje nakon što korisnik centru za socijalni rad podnese zahtjev sa kompletnom dokumentacijom, koja je potrebna za ostvarivanje prava, a centar, prema zakonu, utvrdi da su ispunjeni svi uslovi.

Dodaju i da svaka žrtva nasilja u porodici koja podnese zahtjev centru za socijalni rad bilo MRSS može da ostvari pravo na jednokratnu novčanu pomoć, u skladu sa procjenom stručnih radnika. Pored toga, kako su rekli, može se dodijeliti pomoć i u vidu bona za kupovinu.

“Smještaj u prihvatilištu-skloništu nije smetnja za ostvarivanje bilo kojeg od navedenih prava, ali se Zakon mora poštovati kada je riječ o procedurama. S tim u vezi, pozivamo sve korisnike i korisnice da poslušaju savjete i instrukcije koje su dobili od stručnih radnika”, rekli su iz MRSS.

Dodali su i da, prema Pravilniku o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluge smještaja u prihvatilištu-skloništu, korisnica ima pravo da u skloništu boravi do 12 mjeseci.

U konkretnom slučaju, kako su rekli, od pružaoca usluge, odnosno organizacije SOS telefon Nikšić, informisani su da “ni u jednom momentu od korisnice nije traženo da napusti sklonište, ni pismenim ni usmenim putem”.

“Pružaoci usluga prihvatilišta-skloništa sa kojima centri za socijalni rad ostvaruju saradnju svakodnevno, trude se da pruže potpunu uslugu svim korisnicama, ne samo smještaja, već i savjetovanja, terapije, pravnog zastupanja, povjerljivog lica... Iznošenje neprovjerenih informacija u javnost šteti ugledu koji su ovi pružaoci usluga izgradili svojim predanim radom i posvećenošću unazad više desetina godina”, kazali su iz resora socijalnog staranja.

Dodaju i da će CSR i MRSS “preduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se svim žrtvama nasilja obezbijedila maksimalna zaštita”.

“I kako bismo promijenili sva zakonska rješenja koja će olakšati postupke najugroženijim kategorijama stanovništva”, rekli su iz tog resora.

Apelovali su na medije da poštuju Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici i vode se Priručnikom za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju prema ženama, “kako bi svaka žrtva bila zaštićena u javnosti, kako bi se iznijeli tačni i istiniti podaci u cilju zaštite interesa svih žrtava nasilja”.

U NVO SOS Nikšić se naknadno “sjetili” da imaju korisnicu sa četvoro djece

Iz NVO SOS telefon Nikšić prije dva dana rekli su “Vijestima” da kod njih “ne postoji nijedna žena koja odgovara” navodima koje su objavili mediji - samohrana majka sa četvoro maloljetne djece, koja izlazi iz sigurne ženske kuće bez riješenog statusa - bez novca i podrške sistema.

I Marina Medojević pita zašto je sklonište, gdje je smještena žrtva, saopštilo neistinu.

“Jesu li računali da se majka, žrtva nasilja neće javno oglasiti i time demantovati njihove navode? Jesu li bili spremni, tvrdeći da nemaju takav slučaj, da mene predstave kao nekog ko ne govori istinu, da valjda izmišljam ženu i njenu djecu”, pitala je Medojević.

Na dodatna pitanja zašto su negirali da je žrtva kod njih, iz NVO SOS Nikšić sada tvrde da “u tom trenutku u SOS skloništu nije prepoznata niti razmatrana potreba za prestankom pružanje usluge SOS skloništa za bilo koju korisnicu i njenu djecu”.

“U razgovoru osoblja SOS skloništa sa korisnicima o medijskim navodima jedna od korisnica je potvrdila da planira napuštanje skloništa i da se obratila Banci hrane za pomoć”, rekli su juče iz NVO SOS telefon Nikšić.

Medojević kaže da ako država ili lokalna samouprava izdvajaju novac za rad skloništa, moraju da vrše i monitoring rada.

“Zašto nema načina da se, ako skloništa nemaju mogućnost da djeci kupe jakne, kišobrane, a djeca moraju ići u školu, rade humanitarne akcije i prikuplja pomoć, kako bi djeca i žene žrtve nasilja imali barem nužno dok su u skloništu? Znamo svi da maltene bijegom napuštaju svoje domove”, kaže ona.

Iz skloništa mogu da rade i traže posao

Žena sa četvoro djece koja je najavila da će izaći iz skloništa u Nikšiću, rekla je i da to čini jer mora da nađe posao.

Iz NVO SOS telefon Nikšić “Vijestima” su juče rekli da korisnice i dok su na smještaju nastavljaju sa dnevnim rutinama.

“Što znači da zaposlene žene nastavljaju redovno da odlaze na posao, a žene bez zaposlenja, u skladu sa svojim odlukama, traže posao bez bilo kakvih ograničenja. Osoblje SOS skloništa zajedno sa ženama priprema tromjesečne individualne planove usluge i pruža im pomoć i podršku u skladu sa prioritetima”, kazali su redakciji.

Bonus video: