Bojanić Lalović: Potrebne složene reforme u obrazovanju, primijeniti prakse uspješnih zemalja u PISA testiranju

Za rezultate koji su lošiji od 2018, odnosno najlošiji još od 2012. godine, poslanica DPS-a kaže da su zabrinjavajuća posljedica onoga što je "gomilano godinama"

3582 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Zoja Bojanić Lalović je, komentarišući rezultate PISA testiranja crnogorskih učenika, poručila da su potrebne složene reforme u obrazovanju, kao i da treba primijeniti prakse uspješnih zemalja u PISA testiranju.

“Nijesu me iznenadili alarmantni podaci kada govorimo o obrazovanju u Crnoj Gori i rezultatima koje naši đaci postižu, jer svjesna sam da su ovo samo posljedice nekih uzroka koji se gomilaju godinama, a koji su negdje dostigli svoj vrhunac posljednjih nekoliko godina”, saopštila je Bojanić Lalović.

Ona je konstatovala da juče objelodanjeni rezultati PISA testiranja crnogorskih učenika šalju više poruka.

“Znamo da rezultati PISA testiranja najbolje pokazuju koliko su neke obrazovne politike uspješne, odnosno koliko je naš obrazovni sistem uspio da obezbijedi uslove za mlade ljude da stiču funkcionalna znanja, dakle, da im omogućimo da se pripreme za jedan ubrzan tehnološki razvoj”, kazala je Bojanić Lalović.

Za rezultate koji su lošiji od 2018, odnosno najlošiji još od 2012. godine, poslanica DPS-a kaže da su zabrinjavajuća posljedica onoga što je "gomilano godinama".

“Ako danas u društvu nauka nije u fokusu i ako se obrazovanju ne posvećuje posebna pažnja, onda su ovakvi rezultati očekujući. Zemlje koje se ozbiljno bave obrazovnim politikama rade na identifikaciji i rješavanju ovih problema mnogo ozbiljnije nego što to mi radimo”, rekla je Bojanić Lalović.

Dala je i primjere šta je, kako smatra, potrebno uraditi.

“Suštinski treba krenuti od jedne valjane reforme, ali ne samo reforme programa i reforme kojom bi se postigao neki politički poen, već reforme koja podrazumijeva ozbiljno bavljenje zahtjevima svih aktera u obrazovanju. Morate reagovati kada je u pitanju podrška nastavnicima i institucijama, mora se raditi na valjanoj edukaciji i naše nadzorne službe, edukaciji urednika koji uređuju udžbeničku literaturu. Treba primjenjivati prakse onih zemalja koje su uspješne u PISA testiranju, ali na način što će se kroz jednu međuinstitucionalnu saradnju i omogućavanje nastavnom kadru da upoznaju ove prakse zapravo sve to prilagoditi našem obrazovnom sistemu. Neka parcijalna reakcija ili primjena samo nekih članova zakona bez postavljanja valjanih okvira takođe pokazala je da mi u obrazovanju samo lutamo. Populizam koji je osjetan u posljednje vrijeme se posebno odrazio na obrazovanje, a najviše štete trpe upravo oni koje mi treba da pripremimo za dalji razvojni put, a to su naši učenici”, zaključila je poslanica Zoja Bojanić Lalović.

Bonus video: