Milatović: Potrebna depolitizovana reforma obrazovanja

Milatović je rekao da je neophodno uhvatiti se u koštac sa nagomilanim problemima u obrazovanju. Kazao da su rezultati PISA testiranja "crveni alarm", kao i da je potrebno riješiti problem lažnih diploma

4211 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je neophodno uhvatiti se u koštac sa nagomilanim problemima u obrazovanju

Milatović je prisustvovao je obilježavanju Dana Osnovne škole "Oktoih" u Podgorici. On je tom prilikom čestitao Dan škole i podsjetio na važnost koju ta obrazovna ustanova ima, kao jedna od najvećih škola u zemlji.

“Škola ima skoro dvije hiljade učenika, i nema adekvatne prostorne kapacitete za toliki broj djece. Tokom razgovora sa direktorom škole, dogovorili smo da uputimo dopis Ministarstvu prosvjete i Vladi Crne Gore da se riješi ovo veliko pitanje za grad Podgoricu i za naselje Zabjelo, i za školu 'Oktoih' što prije izgradnjom paviljona, čime bi se stvorili dodatni prostorni kapaciteti koje su potrebni ovoj ustanovi”, rekao je Milatović, kako je saopšto njegov kabinet.

Naglasio je da u narednom periodu Vlada i resorno ministarstvo moraju čuti potrebe osnovnih škola i da te potrebe što brže rješavaju na korist učenika, njihovih roditelja i cjelokupne zajednice.

On je poručio da su juče objavljeni rezultati PISA testiranja zabrinjavajući, istakavši da je to "crveni alarm" za cijelu Crnu Goru.

“To je, prije svega, rezultat nebrige koja je postojala u školstvu u Crnoj Gori. Imam velika očekivanja od nove Vlade, od ministarke prosvjete Anđele Jakšić Stojanović, da se uhvati u koštac sa svim nagomilanim problemima. Crna Gora može da krene naprijed samo ukoliko naše školstvo krene naprijed, a to podrazumijeva dodatnu brigu i o prostornim kapacitetima, o nastavnom kadru, i prije svega brigu o našim učenicima u našim školama”, kazao je Milatović.

On je ukazao da je prosvjeti neophodna ne samo formalna reforma, već reforma u cilju postizanja rezultata i napretka.

„Reformu moraju da sprovode stručni ljudi i ona u potpunosti mora da bude depolitizovana i da bude u cilju unaprjeđenja školstva i društvenog razvoja u Crnoj Gori. Kičma društvenog razvoja su upravo naše škole, koje su u prethodnom periodu bile zapostavljene“, rekao je predsjednik države.

On je pozvao cijelu društvenu zajednicu, političare u Crnoj Gori, da "malo više pričamo o školama", o prosvjeti i o potrebama naše prosvjete i školstva, kao i da "prestanemo da pričamo o dnevnopolitičkim temama koje su nevažne u odnosu na probleme sa kojima se naše školstvo suočava".

„Sa pozicije predsjednika Crne Gore daću svoj doprinos, ali jedan čovjek ne može da riješi sve nagomilane probleme. Potrebno je zajedništvo u rješavanju tih problema. Takođe, potrebno je riješiti problem lažnih diploma koje su rupa u temelju znanja u Crnoj Gori", kazao je Milatović.

Dodao je da je to stvar sa kojom se Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije, kao i kompletna Vlada "apsolutno moraju uhvatiti u koštac", ali ne na način da se o tome samo priča, nego da se urade vidljive stvari kada je i taj problem u pitanju.

Istakao je da ministarka prosvjete u njemu kao predsjedniku države ima snažnu podršku i kada je riječ i o ovoj temi kojom se, kako je poručio, moraju pozabaviti ne samo taj resor, već i cijela Vlada, tužilaštvo i sudstvo u Crnoj Gori.

„Moramo da izgradimo Crnu Goru, u kojoj je za uspjeh u životu potrebno samo znanje i rad, a da bi to postigli moramo da pomognemo školama i da znanje vratimo onamo gdje je znanju mjesto“, poručio je Milatović.

Bonus video: