Istraživanje sprovedeno u osnovnim i srednjim školama: Broj učenika koji piju alkohol u porastu

"Većina učenika smatra da je upotreba alkohola problem mladih, ali isto imaju i neutralan stav prema onim đacima koji piju alkoholna pića. Neke smatraju i nepopularnim ukoliko ne piju alkohol", rekao je savjetnik u Zavodu za školstvo Zoran Lalović

15485 pregleda 6 komentar(a)
Sa predstavljanja rezultata istraživanja, Foto: Nikola Saveljić
Sa predstavljanja rezultata istraživanja, Foto: Nikola Saveljić

Sproveli smo istraživanje na uzorku od 7.500 učenika iz svih crnogorskih osnovih i srednjih škola povodom konzumacije alkohola, a rezultati nijesu baš najbolji.

To je tokom predstavljanja rezultata istraživanja "Zdravstvena kultura i upotreba alkohola kod mladih u Crnoj Gori" kazao savjetnik u Zavodu za školstvo Zoran Lalović.

On je kazao da je broj učenika koji piju alkoholna pića "u porastu, a najviše ih je u završnim razredima srednjih škola".

"Većina učenika smatra da je upotreba alkohola problem mladih, ali isto imaju i neutralan stav prema onim đacima koji piju alkoholna pića. Neke smatraju i nepopularnim ukoliko ne piju alkohol. Ovo istraživanje, takođe, ukazuje na postojanje veze između konzumiranja alkohola i mentalnog, socijalnog i fizičkog zdravlja učenika", kazao je Lalović.

Istakao je i da učenici koji piju alkoholna pića nijesu "toliko zainteresovani za školu, niti teme koje se odnose na prevenciju bolesti zavisnosti".

Izvršna direktorica Foruma MNE Jelena Fuštić kazala je da je ta organizacija usmjerena ka ostvarivanju blagostanja mladih.

"Pandemija nas je podsjetila da zdravlje mora biti u fokusu. Naglasila bih da zdravstvenu pismenost ne smijemo vezati za medicinsko znanje. Iako je sistem obrazovanja adresa za odgovore na veliki broj problema, i dalje je sektor u koji se veoma malo ulaže. Mladim ljudima je potreban dobar sistem podrške, naročito kada je riječ o alkoholnim pićima. Naša dužnost je da zdravstveno opismenimo mlade", rekla je Fuštić.

Programska menadžerka te organizacije Anđelija Lučić kazala je da istraživanje ima dosta podataka koji mogu poslužiti za kreiranje zajedničkih akcija i inicijativa.

"U Crnoj Gori mladi rastu u okruženju u kojem je konzumacija alkohola prihvaćena. On im je lako dostupan, a mladi sa konzumacijom počinju u višim razredima osnovne škole. Od 100 prodavnica, 98 je bez problema prodalo alkohol maloljetnicima. To je jako poražavajuće", rekla je Lučić.

Bonus video: