Šimun: Podrška razvoju zdravstvenog sistema na sjeveru

"U Pljevljima smo prepoznali potrebu za novim infrastrukturnim projektom, ali i uvidjeli kadrovske probleme u smislu nedostatka kadra i nekih sitnih infrastrukturnih problema koje ćemo nastojati što prije da riješimo“

3297 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Zdravstvene ustanove na sjeveru imaće punu podršku Ministarstva zdravlja i Vlade u razvoju infrastrukturnih i kadrovskih potencijala, kako bi zdravstvena zaštita građana i zadovoljstvo zdravstvenih radnika uslovima u kojima rade, imali nivo razvijenih centara, saopštio je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Šimun je danas, sa potredsjednikom Vlade za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Srđanom Pavićevićem, posjetio opštie bolnice u Pljevljima i Bijelom Polju, kao i kliničko-bolnički centar u Beranama.

Šimun je kazao da je namjera Ministarstva zdravlja da se, u komunikaciji sa zdravstvenim radnicima i direktnim uvidom stanja na terenu, napravi adekvatan presjek specifičnosti i potreba svih zdravstvenih ustanova, te da se poštujući princip balansiranog regionalnog razvoja upravo krenulo od sjeverne regije.

On je naglasio da je neophodno ulaganje u pljevaljsku bolnicu i kao primjer uspješne transformacije naveo bolnicu u Bijelom Polju.

„U Pljevljima smo prepoznali potrebu za novim infrastrukturnim projektom, ali i uvidjeli kadrovske probleme u smislu nedostatka kadra i nekih sitnih infrastrukturnih problema koje ćemo nastojati što prije da riješimo“, rekao je Šimun.

Govoreći o Opštoj bolnici u Bijelom Polju, Šimun je rekao da je to uspješan primjer adekvatnog menadžerisanja, adekvatnog podizanja kvaliteta zdravstvene usluge u sjevernoj regiji.

„U nama će imati adekvatnog i kvalitetnog partnera, kako bi u svim dosadašnjim, odnosno planiram projektima bili podržani“, poručio je Šimun.

On je kazao da se kroz razgovor sa zaposlenima u novoformiranom kliničko-bolničkom centru (KBC) u Beranama iskristalisala potreba za uvođenjem novih dijagnostičkih procedura i paleta usluga kako bi ta zdravstvena ustanova iskoristila potencijale koje ima.

„Na tome će raditi jedna radna grupa u koordinaciji sa Kliničkim centrom Crne Gore i Ministarstvom zdravlja", naveo je Šimun.

Kako je dodao, tokom pojsete KBC razgovaralo se i o eventualnoj profilaciji osoblja i zdravstvenih radnika u toj zdravstvenoj ustanovi, u smislu ponude nekih konkretnih i specifičnih usluga u sistemu.

Šimun je najavio podršku sistema da se KBC Berane razvije u regionalni medicinski centar.

Pavićević je, kako je saopšteno, izrazio žaljenje zbog zapuštenog stanja u pljevaljskoj bolnici.

On je kazao da je to rezultat dugogodišnje politike u zdravstvu i da je pomoć bolnici u Pljevljima više nego potrebna.

Pavićević je pohvalio rad i ambiciju menadžmenta bjelopoljske bolnice, koji su, kako je naveo, preporodili fizionomiju prostora, obogatili je sadržajem, dali inpute jedne savremne i kvalitetne medicine.

On je kazao i da KBC Berane mora da opravda naziv koji nosi, obogati uslugu, unese savremene programe u medicini i da da kvalitet kojim će biti referentan.

Bonus video: