Kolašin: Zgrade nelegalne, stanovi podijeljeni

Opština i dalje nema nijednu slobodnu stambenu jedinicu namijenjenu socijalnom stanovanju. Ustavni sud ukinuo odluku o useljenju opštinara u “holandsku kuću”, ali oni koji su uselili u tu zgradu još su na istom mjestu

8395 pregleda 5 komentar(a)
Ljekarska zgrada u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ljekarska zgrada u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Iz lokalne uprave i dalje nema dobrih “Vijesti” za Kolašinke i Kolašince sa najnižim primanjima i bez riješenog stambenog pitanja, jer Opština i dalje nema nijednu slobodnu stambenu jedinicu namijenjenu socijalnom stanovanju, a dvije zgrade u kojima su već podijeljeni svi ili dio stanova i dalje su nelegalne.

U takozvanoj “holandskoj kući”, koja je poslije mnogo godina nelegalnog statusa upisana u katastar nepokretnosti, nema slobodnih stambenih jedinica, kazali su Vijestima u kabinetu predsjednika Opštine Petka Bakića.

“Holandska kuća je upisana u katastar nepokretnosti i trenutno u njoj nema slobodnih stambenih jedinica, dok zgrada u Ulici Dunje Đokić i “doktorska” zgrada nijesu legalizovane. Dio zgrade u Ulici Dunje Đokić građen je na privatnom zemljištu, a dio “doktorske “zgrade na zemljištu Mitropolije”, objašnjavaju iz Bakićevog kabineta.

Pojašnjavaju da Opština nema stambenih jedinica u “doktorskoj” zgradi već poslovne prostore u suterenu. Polovina stanova u zgradi u Ulici Dunje Đokić, kako podsjećaju, je nazavršena, pa nije moguće moguće koristiti stanove. Opština je, kako tvrde, uzaludno tražila pomoć od resornog ministarstva da taj objekat završi.

“U zgradi u Ulici Dunje Đokić postoje stambene jedinice koje zahtijevaju radove kako bi se dovele namjeni. Nekoliko puta smo se obraćali nadležnom ministarstvu oko pomoći u adaptiranju tih stambenih jedinica, ali nismo dobili odgovor. Lokalna uprava nema informaciju da trenutno imamo slobodnih stambenih jedinica. Plan je da predsjednik formira komisiju koja će obići stambene jedinice i zapisnički konstatovati stanje. Takođe, važno je napraviti reviziju prava korisnika stambenih jedinica”, kažu iz kabineta predsjednika kolašinske Opštine.

Zgrada u Ulici Dunje Đokić
Zgrada u Ulici Dunje Đokićfoto: Dragana Šćepanović

Ranije formirana komisija je, kako tvrde, obavila uvid u stambene objekte namijenjene za socijalno stanovanje i napravila bazu podataka korisnika. Prema tom izvještaju, neke od stambenih jedinica su neuslovne i ruinirane. Opština ima Odluku o kriterijumima za raspodjelu slobodnih stambenih jedinica po kojoj se postupa kada se raspiše oglas o raspodjeli. No taj oglas posljednji i jedini put je raspisan za vrijeme dok je predsjednica Opštine bila Željka Vuksanović 2018. godine.

Sve što je tokom četiri godine mandata bivša kolašinska vlast uradila u oblasti socijalnog stanovanja bilo je donošenje Odluke o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje i Program koji se odnosio na tu oblast. Ni u jednom od ta dva dokumenta ne postoje podaci o broju onih koji bi u Kolašinu mogli da koriste ta prava. Nema ni rokova za realizaciju planiranih aktivnosti. Kako je izvršna vlast prije četiri godine godine obećavala, Odlukom i Programom trebalo je da se stvore uslovi “za optimalna i pravedna rješenja”.

Prema podacima loklane uprave od prije dvije godine, 12 objekata u Kolašinu koji bi mogli poslužiti socijalnom stanovanju bili su ili su još u procesu legalizacije. “Holandska kuća, koja je sada, kako tvrde, legalizovana, građena je prije 16 godina tako što je Opština dobila kredit od 442.000 eura od Holandskog međunarodnog stambenog fonda (DIGH). Prema ugovoru o zajmu, trebalo je da se izgrade 24 stana za izdavanje, od čega 18 za osobe sa niskim prihodima, a šest za porodice u stanju socijalne potrebe. Na to se ubrzo zaboravilo, pa su 2009. godine, bez utvrđivanja kriterijuma za raspodjelu i konkursa, raspodijeljeni nezavršene stanovi i preimenovani u “kadrovske” za zaposlene u lokalnoj upravi i nekim državnim organima. Ustavni sud je kasnije ukinuo tu odluku. Međutim, oni koji su uselili u tu zgradu još su na istom mjestu, a objekat je i dalje potpuno nezavršen i, iz godine u godinu, u sve lošijem stanju.

Izgradnju i sada poluzavršenog objekata u Ulici Dunje Đokić finansirali su tadašnje Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština. Gradnja je 2007. povjerena preuzeću “T&M gradnja” iz Podgorice. Do 2010, prema djelimičnoj dokumentaciji, koju je moguće naći u lokalnoj upravi, tom preduzeću je isplaćeno više od 745.000 eura. Za te pare, tokom dvije godine, završeni su samo grubi radovi i postavljen krov. Pred parlamentarne izbore 2012. godine, Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo je 30.000, a Opština dodatnih 70.000 eura za nastavak radova. Naredne godine, iz državnog budžeta opredijeljeno je još 45.000 eura. Zahvaljujući tome, polovina stanova konačno su osposobljeni za stanovanje.

Iz ugovora između izvođača radova i Opštine vidi se da su se tadašnji lokalni čelnici odlučili da se naknadno dograde dva sprata, što je koštalo oko 400.000 eura. Zbog toga su na temeljima, planiranim za objekat sa 24, izgrađena 42 stana. Poslije godina gradnje i potrošenih više od 800.000 eura, zgrada namijenjena Kolašincima bez krova nad glavom još u potpunosti nije privedena namjeni, pa je samo polovina od ukupnog broja stanova useljena.

I za “doktorsku zgradu” predstavnici lokalne vlasti su minule dvije godine najavljivali skoro rješavanje statusa, to jest dogovor sa Mitropolijom. U toj zgradi su, prije više od deceniju, uz značajnu medijsku pažnju podijeljeni stanovi ljekarima. Međutim, stanari tog objekta u blizini crkve svetog Dimitrija još ne mogu stanove uknjižiti na svoje ime.

Bonus video: