Terzić: Jedan bivši službenik kupio vozilo od 300.000 eura, a do juče je nosio policijsku značku

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da se ispituje životni stil funkcionera koji odudara od normalnog, srazmjernog, onoga što jesu zakoniti prihodi, i to u svim predmetima u kojima se istražuje postojanje korupcije

47997 pregleda 53 reakcija 47 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: MANS
Sa konferencije, Foto: MANS
Ažurirano: 07.12.2023. 12:40h

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić kazao je da se ne osjeća prijatno kad "dođe u posjed informacija o kolegama koji su radili za kriminalne grupe".

"Sinoć sam dobio informaciju da je jedan od bivših službenika kupio vozilo od 300.000 eura, a do juče je nosio policijsku značku. Radi se o operativnim podacima", kazao je Terzić na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Turković: Ispituje se životni stil funkcionera koji odudara od normalnog, srazmjernog

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da se ispituje životni stil funkcionera koji odudara od normalnog, srazmjernog, onoga što jesu zakoniti prihodi, i to u svim predmetima u kojima se istražuje postojanje korupcije.

"To može da bude indikator za postojanje korupcije", kazao je Turković.

Kazao je da postoji određeni broj predmeta koji tretiraju visoke javne funkcionere, odnosno korupciju na visokom nivou, gdje se istražuje i životni stil.

SDT je, navodi on, formiralo značajan broj predmeta koji se tkču visokih javnih funkcionera zbog korupcije i organizovanog kriminala.

"Pa i na osnovu podataka i komunikacije preko aplikacije Skaj. Te komunikacije za tužilaštvo, a rekokao bih, do sada i za sudove, jesu relevantan izvor i dokaz", naglasio je Turković.

On je naglasio da SDT vodi i finansijske istrage.

"Kad je u pitanju oduzimanje imovine stečene kriminalom, naša intencija je da se osnaži normativni i zakonodavni okvir svih organa, kako bismo što prije došli do pravosnažnih odluka. Trajno oduzimanje takve imovine je uslovljeno pravosnažnom presudom", objasnio je Turković.

Šaranović: Sektoru bezbjednosti nisu potrebne zamjene, već promjene

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović istakao je da je okolnost da su dva bivša direktora i jedan bivši pomoćnik direktora policije mora biti od najvećeg društvenog alarma.

Šaranović
Šaranovićfoto: MANS

"Da nije bilo Skaj prepiski, ne bismo imali rezultata u ovom segmentu. Iako postoje dva odjeljenja koja bi trebalo da kontrolišu službenike Uprave policije i MUP-a zbog sumnje u koruptivno djelovanje, moram da kažem da, do ovog trenutka, ne raspolažemo normativnim kapacitetima da bismo mogli u ovom trenutku da isporučimo rezultate. Postoji, recimo, samo Nacrt pravilnika na osnovu kojeg bismo mogli da kontrolišemo životnog stila službenika”, naglasio je Šaranović.

Naglasio je da se radi o sistemu koji zapošljava blizu 5.000 službenika, a da su neki pojedinci vršili teška krivična djela, a sad nude ogromna jemstva koja ne mogu da pokriju zvaničnim prihodima.

“Ovo mora da probudi najveći i društveni i nacionalni alarm”, rekao je Šaranović, poručujući da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala apsolutni prioritet.

Šaranović je naglasio i da u sektoru bezbjednosti "nisu potrebne zamjene, već promjene".

"Interesuje me profesionalizam. Smatram sebe najodgovornijim u realizaciji ideala - da ne dozvolim upliv politike u kadrovanje. To je segment oko kojeg nećemo pratiti bilo kakve kompromise, jer su nam dva direktora i jedan pomoćnik direktora u zatvoru", rekao je Šaranović.

Odović: U Ministarstvu nemamo ljude koji mogu da rade na Prostornom planu, nego angažujemo eksterno

Ministar urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine Janko Odović podsjetio je na bivšeg, uhapšenog direktora Uprave za katastar Dragana Kovačevića.

Odović
Odovićfoto: MANS

"U tom sistemu postoji veliki stepen korupcije", istakao je on na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Prema njegovim riječima, njegov resor je jedan od onih gdje će, kroz određene reforme i promjene, vrlo jasno staviti do znanja da je nulta stopa korupcije.

"Šta se dešava sa planovima nižeg reda? To se niko ne pita. Imamo situaciju da u Ministarstvu nemamo ljude koji mogu da rade na Prostornom planu, nego angažujemo eksterno", naglasio je Odović.

Milovac: Neke stvari koje smo dobijali u vrijeme DPS-a, sada ne možemo da dobijemo

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac poručio je da ta organizacija i dio medija, koji istražuju korupciju, nemaju adekvatan Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Milovac
Milovacfoto: MANS

"Neke stvari koje smo dobijali u vrijeme DPS-a, sada ne možemo da dobijemo. Ovo je još jedna konferencija bez predstavnika Agencije za sprečavanje korupcije, koja bi trebalo da bude prvi filter u borbi protiv korupcije. Taj prvi filter su godinama bili nevladine organizacije i dio medija koji su pozivali Agenciju, tužilaštvo i policiju da to ispitaju", kazao je Milovac.

Podsjetio je na nalaze Evropske komisije da Agencija radi na "slučajevima administrativne korupcije".

"Kad dođe do korupcije na visokom nivou, tu se ništa ne dešava. Agencija ne poštuje ni odluke Upravnog suda", istakao je Milovac.

Direktor Istraživačkog sektora MANS-a je podsjetio na to da u katastru postoje "privremeni matični brojevi".

"Međutim, ima i naših državljana koji imaju imovinu pod takvim matičnim brojevima, imali su taj luksuz. Jedan od njih je bio Branislav Mićunović, a pod njegovim fiktivnim matičnim brojem bila je imovina na Žabljaku vrijedna 300.000 eura, koja je prodata ruskom državljaninu", naglasio je Milovac.

Upozorio je da na taj način "razne osobe, uključujući javne funkcionere, mogu sakriti imovinu".

Turković: SDT nije organ koji može sam sve činjenice da utvrdi

Tužilac Turković je kazao da borba protiv korupcije zahtijeva sveobuhvatni pristup.

"SDT nije organ koji može sam sve činjenice da utvrdi. Mi se u bitnom oslanjamo na mnogo drugih državnih organa, u prvom redu, specijalnog policijsko odjeljenja, ali i drugih organa, civilnog sektora i građana", kazao je Turković.

Osvrćući se na fiktivne matične brojeve, Turković je naglasio da "kad tužilaštvo ima neku inicijativu, onda proverava zvanične baze".

Šaranović: Nijesam siguran da imamo sve tehničke preduslove da bi mogli da garantujemo zaštitu podataka u tzv. bezbjednoj zoni MUP-a

Ministar Šaranović je kazao da je problem nedovoljan stepen povezanosti djelova sistema.

"Slabe karike su uslov u kojima rade određeni organi. Nijesam siguran da imamo sve tehničke preduslove da bi mogli da garantujemo zaštitu podataka u tzv. bezbjednoj zoni MUP-a, gdje se nalazi određena vrsta važne dokumentacije", kazao je on.

Istakao je da moramo tragati za najboljim mogućim rješenjima, kao i da ne treba da postoje izgovori.

Odović kaže da prvi put čuje zloupotrebu fiktivnih matičnih brojeva

U vezi sa fiktivnim matiičnim brojevima, Odović je kazao da prvi put čuje za tu vrstu zloupotrebe.

"Prvi korak mora biti tačnost i pouzdanost podataka u državnim bazama podataka. Ako dođemo u posjed takvog matičnog broja, objavićemo. I identitet osobe i svu imovinu koja se krije iza tog matičnog broja", poručio je Odović. Kazao je i da će pokrenuti kontrolu rada katastara, a biće usmjereni upravo na tu temu.

Turković: Propisivanje nezakonitog bogaćenja kao krivičnog djela je nešto što bi Crna Gora mogla da uvede

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković pitao je Turkovića koji bi mehanizam bio najbolji za otkrivanje korupcije, ali i nelegalnog bogaćenja.

"Imamo određene poreske zakone gdje bi moglo da se interveniše. Propisivanje nezakonitog bogaćenja kao krivičnog djela je nešto što bi Crna Gora mogla da uvede. Ipak, treba biti oprezan kod uvođenja novih rješenja. Ja sam za široku, stručnu raspravu. Da sagledamo sva rješenja temeljno, kako bismo ostvarili zaštitu na nekim drugim poljima, odnosno u oblasti zaštite ljudskih prava", kazao je Turković.

Bonus video: