Šimun sa Santanderom: Briga o razvoju djece u vrhu prioriteta Ministarstva zdravlja

“Naš prioritet je i potpuno uvođenje baby friendly programa u svim porodilištima u Crnoj Gori, što je jedan od ključnih činilaca razvoja u prvim danima života", poručio je Šimun

1879 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja će u vrhu prioriteta svojih politika imati brigu o djeci, njihovom zdravlju i razvoju od najranije dobi, saopšteno je nakon sastanka ministra zdravlja Vojislava Šimuna i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, na tom putu će im ključni partner i podrška u sprovođenju biti UNICEF, čiji angažman u Crnoj Gori već tri decenije ima kontinuitet najvišeg kvaliteta.

Šimun je podsjetio da su nedavno zajedno predstavili Strategiju ranog razvoja djeteta koja će, kako je ocijenio, biti dobar osnov da taj vid zdravstvene zaštite i razvoja djece od najranije dobi dobije adekvatnu primjenu i puni kapacitet.

“Naš prioritet je i potpuno uvođenje baby friendly programa u svim porodilištima u Crnoj Gori, što je jedan od ključnih činilaca razvoja u prvim danima života", poručio je Šimun.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo zdravlja

U saopštenju se navodi da je tokom susreta bilo riječi o jačanju kapaciteta koji će dodatno osnažiti nacionalne programe imunizacije radi zaštite djece od zaraznih bolesti.

Santander je istakao da se prvi prioritet za saradnju u narednom periodu tiče sprovođenja nedavno usvojene Nacionalne strategije ranog razvoja djeteta za period od ove do 2027. godine.

Kako je kazao, drugi prioritet je poboljšanje njege majki i novorođenčadi u svim zdravstvenim ustanovama, dok se treći odnosi na niske stope imunizacije za čije povećanje je neophodno jačati komunikaciju i povjerenje između zdravstvenih radnika i roditelja.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo zdravlja

“Radujemo se predstavljanju Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori iduće godine”, naveo je Santander.

On je kazao da je taj izvještaj napravljen uz podršku UNICEF-a, kao i da daje korisne preporuke za poboljšanje njege majki i beba u Crnoj Gori.

“UNICEF će pružiti tehničku podršku Ministarstvu zdravlja da na osnovu tog izvještaja ubrza reforme s ciljem poboljšanja standarda zdravstvene njege”, najavio je Santander.

Bonus video: