Blinken: Novović pokazao da ni najmoćniji nijesu iznad zakona

Američki državni sekretar kazao da je Novović naslijedio neefikasnu i korumpiranu instituciju u zemlji u kojoj su građani bili suočeni sa korupcijom u institucijama

35811 pregleda 121 reakcija 36 komentar(a)
Blinken i Novović, Foto: Screenshot/Youtube/U.S. Department of State
Blinken i Novović, Foto: Screenshot/Youtube/U.S. Department of State

Dolaskom Vladimira Novovića na poziciju glavnog specijalnog tužioca Crne Gore, povjerenje građana u tu insitutciju se udvostručilo, kazao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Novoviću je danas u Vašingtonu uručena nagrade američkog Stejt dipartmenta za borbu protiv korupcijekoja nosi naziv "Predvodnik borbe protiv korupcije".

"On (Novović) je naslijedio neefikasnu i korupmiranu instituciju u zemlji u kojoj su građani bili suočeni sa korupcijom u njhovim institucijama. On je krivično gonio korumpirane policijske zvaničnike, zvaničnike nacionalne bezbjednosti i pokazao da čak ni oni najmoćniju ljudi u zemlji nijesu iznad zakona", rekao je Blinken na ceremoniju uručenja nagrada.

Nagrada "Predvodnik borbe protiv korupcije" se počela dodjeljivati na inicijativu Blinkena 2021. godine kako bi se demonstrirala posvećenost administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena borbi protiv korupcije.

Do sada su tu nagradu dobile 32 osobe, a Novović je među 11 onih koji su ove godine nagrađeni.

Dobitnici nagrada
Dobitnici nagradafoto: Screenshot/Youtube/U.S. Department of State

Bonus video: