Nije što je familija, nego izuzetni kadar: CBCG za pola godine samo iz Glavnog grada preuzela troje zaposlenih

Krovna monetarna institucija ne raspisuje javne konkurse, već zaposlene dovodi iz drugih javnih institucija. Među nedavnim transferima i onaj ćerke direktora CBCG Radoice Luburića. Oni tvrde da je sve po propisima jer je riječ o “izuzetnim referencama”, ali ne objašnjavaju zašto ne raspisuju konkurse za brojna upražnjena radna mjesta

51903 pregleda 102 reakcija 27 komentar(a)
Ponosni na svoje kadrove: Centralna banka, Foto: Luka Zeković
Ponosni na svoje kadrove: Centralna banka, Foto: Luka Zeković

Centralna banka Crne Gore (CBCG) od marta do septembra ove godine preuzela je tri zaposlena iz Glavnog grada, među kojima i Anu Boljević, ćerku direktora te vrhovne monetarne institucije Radoice Luburića.

Iz CBCG tvrde da su zaposleni preuzeti u skladu sa propisima, da se radi o prefesionalcima, kao i da nije bilo sukoba interesa tokom preuzimanja ćerke direktora, jer on nije nadležan za poslove u vezi sa ljudskim resursima.

Ne odgovaraju, međutim, zbog čega za sistematizovana radna mjesta ne raspisuju konkurse u skladu sa zakonima o radu i Centralnoj banci, već zaposlene preuzimaju iz drugih državnih i opštinskih organa, bez prilike da na javnom konkursu imaju konkurenciju.

Ne odgovaraju ni koliko su ukupno zaposlenih preuzeli u prethodne tri godine iz državnih ili lokalnih institucija, organa, ustanova...

“Vijesti” su i ranije izvještavale da CBCG godinama važi za instituciju u kojoj su zaposlena djeca i najbliži rođaci bivših i aktuelnih državnih zvaničnika iz politike i pravosuđa, ali drugih uticajnih ljudi iz svijeta biznisa.

Iz CBCG kažu da su sa Službom Skupštine glavnog grada 19. jula zaključili Sporazum o preuzimanju zaposlenog na rad, uz saglasnost Boljević, magistra pravnih nauka sa preko četiri godine radnog iskustva na poslovima upravljanja ljudskim resursima.

“Imenovana je raspoređena na sistematizovano i upražnjeno radno mjesto - samostalni savjetnik u Odjeljenju za razvoj zaposlenih u Direkciji za ljudske resurse, sa uslovima radnog mjesta u pogledu obrazovanja i radnog iskustva: visoko obrazovanje iz oblasti društvenih nauka, nivo najmanje VI, dvije godine radnog iskustva, što je najniže zvanje u navedenoj organizacionoj jedinici”, navode iz CBCG, na čijem je čelu guverner Radoje Žugić.

Na pitanje o eventualnom sukobu interesa, s obzirom na činjenicu da joj je otac visoki čelnik CBCG, odgovaraju da su je za to mjesto preporučile “izuzetne reference”.

“Ana Boljević posjeduje izuzetne reference za navedeno radno mjesto - odgovarajuće visoko obrazovanje, stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (stepen specijaliste, pravne nauke, sa srednjom ocjenom 9,83, kao i stepen magistra, pravne nauke, sa srednjom ocjenom 9,37). Mr Ana Boljević posjeduje i višegodišnje radno iskustvo u oblasti upravljanja ljudskim resursima u značajnim državnim institucijama (Glavni grad Podgorica i Ministarstvo unutrašnjih poslova), kao i visoko respektabilne preporuke i ocjene o njenom radu od strane prethodnih poslodavaca. Saglasno propisima i unutrašnjim opštim aktima Centralne banke Crne Gore, izvršni direktor nema nadležnosti u oblasti upravljanja ljudskim resursima, te shodno tome, nije bilo konflikta interesa prilikom preuzimanja imenovane, bez obzira na njihovo srodstvo”, objašnjavaju iz CBCG.

Naglašavaju i da je na kraju oktobra u Centralnoj banci bilo 392 zaposlenih, a da su sistematizovana ukupno 472 radna mjesta.

“Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u CBCG je posljednji put izmijenjen 9. avgusta 2023, sa neznatnim pravnim i tehničkim korekcijama. Imajući u vidu predstojeće veoma zahtjevne obaveze CBCG, upražnjena radna mjesta će biti popunjavana u skladu sa nadležnostima i potrebama, a u cilju blagovremenog i kvalitetnog izvršavanja postojećih i novoustanovljenih funkcija Centralne banke”, odgovaraju iz te finansijske institucije.

Ćute, međutim, gotovo dvije sedmice na pitanja o broju preuzetih zaposlenih u prethodne tri godine iz drugih državnih, odnosno lokalnih institucija, organa, ustanova, preduzeća, ali i zbog čega ne raspisuju javne konkurse.

Politikolog sa iskustvom u oblasti javnih nabavki

Pored Ane Boljević, CBCG je preuzeo još dvoje zaposlenih iz Glavnog grada. Radi se, kako su kazali, o pravnici Jeli Rakočević, sa preko 14 godina radnog iskustva, koja je raspoređena na sistematizovano i upražnjeno radno mjesto višeg savjetnika u Odjeljenju za regulativu, licenciranje, odobrenja i mjere.

Krajem septembra, CBCG je zaključio sa Glavnim gradom Sporazum o preuzimanju Aleksandra Pavlićevića, politikologa sa osam godina radnog iskustva na poslovima javnih nabavki.

“Imenovani je zasnovao radni odnos u CBCG na sistematizovano i upražnjeno radno mjesto viši savjetnik - kontrolor u Službi za javne nabavke, u Direkciji za pravne poslove, sa uslovima radnog mjesta u pogledu obrazovanja i radnog iskustva: visoko obrazovanje iz oblasti prava, iz oblasti ekonomije, iz oblasti drugih društvenih nauka, najmanje VI nivo, tri godine radnog iskustva. Navedeno radno mjesto je, takođe, bilo upražnjeno nakon odlaska u penziju zaposlenog sa tog radnog mjesta. Zaposlenog je za navedeno radno mjesto preporučilo višegodišnje radno iskustvo na poslovima službenika za javne nabavke i položen stručni ispit za rad na poslovima javnih nabavki”, objašnjavaju iz CBCG.

Prema Zakonu o radu, javni konkurs se ne raspisuje ukoliko se zaposleni preuzima na osnovu sporazuma poslodavaca, uz njegovu saglasnost.

Djeca poznatih roditelja

“Vijesti” su i ranije pisale o brojnoj djeci funkcionera, zaposlenoj U CBCG tokom mandata aktuelnog guvernera Žugića.

U CBCG radi ćerka nekadašnjeg premijera Duška Markovića, Valentina, ali i dvije ćerke nekadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića, Tatjana Vujanović Vuksanović i Nina Vujanović.

Tu je i ćerka Slavoljuba Stijepovića, bivšeg generalnog sekretara u kabinetu bivšeg šefa države Mila Đukanovića, Dragana Ivanović.

U CBCG zaposlen je i sin člana Senata Državne revizorske institucije Zorana Jelića, kao i njihov bliski rođak Filip Rešetar.

Nakon odrađenog pripravničkog staža, u CBCG je mjesto dobila i ćerka bivše potredsjednice vlade izbornog povjerenja i poslanice Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić, Ilma.

U CBCG rade sin sutkinje Vrhovnog suda Radojke Nikolić, Marko Nikolić, te ćerka njene koleginice Dušanke Radović, Marija Sekulović. U toj bankarskoj instituciji zaposlen je i sin sutkinje Ustavnog suda Desanke Lopičić, Janko.

Prema dostupnim izvještajima o imovini i prihodima ćerka sudije Višeg suda Dejana Dragovića - Darja Dragović.

Prema nezvaničnim inforamcijama, u CBCG je zaposlena i ćerka nekadašnjeg člana Savjeta CBCG Srđe Božovića i sutkinje Vrhovnog suda Nataše Božović, Staša.

Izvori “Vijesti” tvrde i da su mnogi roditelji, penzionisani radnici Centralne banke, uspjeli da sačuvaju radna mjesta za svoju djecu.

Iz CBCG kažu da je stručnost njihovih kadrova, “ne samo po svim egzaktnim pokazateljima, nego i ocjenama renomiranih domaćih i inostranih partnera, na izuzetno visokom nivou”.

“...Što se najbolje vidi iz kadrovske strukture ove eminentne institucije koja ima 13 doktora nauka, preko 80 magistara, dok su gotovo svi ostali (sa izuzetkom pomoćnih poslova), sa visokom stručnom spremom. Ovakav visokostručni kadar sposoban je da odgovori svim tekućim i budućim obavezama Centralne banke Crne Gore...”, poručili su iz CBCG.

Bonus video: